Logo text

Martha Cooper přinese na Trafačku historii newyorského graffiti

GR FO
28 03 2013

Na konci dubna čeká Prahu jedinečná událost. 26. dubna bude mít totiž na Trafačce vernisáž Martha Cooper! Výstava fotografií dokumentujících hiphopovou scénu od jejích nejranějších kořenů proběhne od 27. dubna do 17. května. Na vernisáži očekávejte bohatý program, ve kterém dominuje diskuze s Marthou, projekce fotek a autogramiáda. True lovers už tedy oprašují své Hip Hop Files a ostatní čtou info pod perexem a otevírají google. Po diskuzi následuje party s djs Lil Rowa, Rime, Layup a Wbwoy a na dvoře Trafačky bude i barbecue. Samozřejmě nesmím zapomenout na 70s a 80s dress code vernisáže. Takže připravte džísky a sledujte aktuální info na FB události,



Ojedinělá ukázka prací legendární americké fotografky Marthy Cooper (nar. 1943), která se proslavila soustavným dokumentováním graffiti a hip hop subkultury v době jejich vzniku, tedy 70. a 80. let v NYC. Martha Cooper nedokumentovala jen vznik nové subkultury, ale stala se natrvalo její součástí. Zajímala se o ni v době, kdy nikdo nemohl tušit, že se rozšíří po celém světě a stane se tak populární. Její fotografie nesou nesmrtelné poselství začátků streetartu a odrostla na nich nejedna generace. Ač je to vzhledem k jejímu věku neuvěřitelné, Martha ve své práci neustále s nadšením pokračuje a nyní připravuje další dvě publikace – první se věnuje graffiti a street artu v Baltimoru, druhá graffiti boomu v JAR, kde se sama nyní často vyskytuje.

Výstava představí výběr z jejích prací, kterou bude sama v rámci doprovodných programů provázet a o níž bude v rámci připravované debaty s projekcí hovořit.

Výstava Martha Cooper Files vznikla v rámci městských projektů BU2R, za jehož podpory proběhla i loňská výstava evropských writerek Girl Power Forever. Osobní pozvání do Trafačky přijala Martha Cooper od Blanky Čermákové a Sany, která na podzim roku 2013 připravuje premiéru dokumentu o ženách v graffiti s názvem Girl Power.

Program vernisáže 26. 4.
20:00 diskuze s Marthou Cooper, projekce jejích fotografií, autogramiáda
21:00 vernisáž výstavy za doprovodu Djs LIL ROWA a RIME hudby 70. a 80. let z NY scény.
Druhá stage s Djs LAYUP a WBWOY ve stylu tanečního elektronického disca.
21:30 barbecue na dvoře Trafačky
Na vernisážový večer je doporučovaný dresscode 70. a 80. let.

Doprovodný program výstavy
28. 4. v 17.00 – Marthou Cooper komentovaná prohlídka výstavy pro studenty fotografie a veřejnost
9. 5. v 19.00 – projekce dokumentu BOMB IT! (2007) od Jona Reisse o graffiti a streetart legendách (http://www.bombit-themovie.com/)

Martha Cooper se narodila roku 1940 v marylandském Baltimoru, studovala angličtinu (Grinnell College, Iowa) a etnologii (Oxford University, Cambridge). Zásadním zlomem se pro ni stal rok 1984, kdy s Henry Chalfantem vydala ze sbírky svých fotografií knihu Subway Art, bibli graffiti s více než půl milionem prodaných výtisků. Mezi další vydané knihy patří R.I.P.: Memorial Wall Art (1994), Hip Hop Files: Photographs 1979-1984 (2004), We B Girlz (2005) s Nikou Kramer o ženách v graffiti, Street Play, From Here to Fame, (2005), New York State of Mind (2007), Going Postal (2009) a nyní finišuje publikace o graffiti a streetartu v Baltimore a v JAR.
Martha Cooper fotí od svých sedmi let a ke graffiti se dostala prostřednictvím dokumentování života dětí ulice. Nyní pracuje téměř dvacátým rokem jako hlavní fotografka newyorského centra City Lore, které se věnuje umění ulice. Její práce prošly mnoha světově známými galeriemi a byly publikovány např. v National Geographic, VIBE a dalších. Díky jejím snímkům dodnes přežilo umění, jehož životnost se počítá na minuty. Ve svém věku stále leze po střechách a s nadšením a skromností sobě vlastní dokumentuje současné graffiti, streetart a život na ulici.

• Blog Marthy Cooper:
http://www.12ozprophet.com/index.php/martha_cooper/
• Projekt s Nikou Kramer:
http://www.bgirlz.com/
• Hip Hop Files s komentářem Marthy Cooper:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=T5qOBfH6Ca4
• Trailer z Kapského Města (2012):
http://www.youtube.com/watch?v=pr2tRgbUyFw
• Martha Cooper a Henry Chalfant:
http://www.youtube.com/watch?v=fE7NjQWIlcs
• Výběr fotografií:
http://www.phatbeatz.cz/martha-cooper-praha
















Leny