Logo text

Gangsta Flicks
Best of Vol.2

FI
22 02 2011

Druhý díl polozapomenutých gangsterek, které si nenechejte ujít. Tentokrát jedna novější britská klasika Sexy Beast a dva filmy z doby, kdy Ice T vydává Home Invasion a Snoop Dogg vydává Doggystyle. Rok 1993. Blood in Blood Out. Carlito´s Way. Užijte si je.

Sexy Beast (2000)

Na karlovarském festivalu byl před pár lety Ben Kingsley. Večírek. Můj nejmenovaný kamarád si s ním s ním výborně povídá. Asi tak po hodině Ben říká: „Please Jan, don´t call me Gandhi, just Ben, ok?“. Tak tahle příhoda ilustruje, jak máme všichni tohoto herce zafixovaného – jako rachetického indického staříka. Tedy do té chvíle než uvidíte Sexy Beast.

Britský film a hlavní reprezentant gangesterky-negangsterky. Nestřílí se tam (skoro) a prakticky všechno se odehraje u jediné vily na španělském pobřeží. Bez Kingsleyho hereckého výkonu (získal nominaci na Oskara) by tenhle film asi upadl v úplně zapomnění. S ním v roli psychopatického gangstera, který se nechce smířit s odchodem jednoho ze svých hitmanů do důchodu, ale navždy zůstane na oltáři toho nejlepšího, co britský film v této branži nabídl. Pro mě se tím svým způsobem dostal na úroveň toho nej od Guye Ritchieho.

Již jen úvodní scéna, kdy si Ray Winstone v hlavní roli chladí u bazénu svoje rozpálené koule ledem, aby ho v zápětí málem zabila koule kamenná je klasikou. A když rozehraje koncert Ben v roli Dona Logana (formerly known as Gandhi), budete přemýšlet o tom, kudy že vám tenhle film proklouzl mezi prsty.

Minimalismus a gangsta movie nejde moc dobře k sobě dohromady, v tomhle případě je ale tou známou výjimkou, co potvrzuje víte co.

I know a bloke, who knows a bloke who knows a bloke. Now you know this bloke. This is a bloke you know.

Blood In Blood out /Bound by Honor/ (1993)

Příběh tří hispánských bratrů z L.A. Založených na skutečném příběhu básníka se jménem Jimmy Santiago Baca. Všichni tři bratři začínají ve stejném gangu Vatos Locos, aby se záhy jejich cesty diametrálně rozešly – jeden skončí ve vězení, druhý jako uznávaný umělec a třetí jako policista.

Tenhle low-budgetový příběh „tak trochu“ jiné rodiny Vás nejen připoutá na tři hodiny do sedačky, ale zafunguje i jako taková večerní univerzita. Tedy pokud nejste úplně sběhlí v hispánském gang-slagu.
Pro někoho možná dlouhá stopáž filmu nechává nicméně režiséra Taylora Hackforda rozehrát koncert vzájemných vztahů a jejich vývoje v čase, který podle mě v dnešních filmech naprosto chybí. Po tomto filmu Hackforda také čekala hvězdná budoucnost – několik oskarů (za film o Rayi Charlesovi Ray) a komerčně hodně úspěšné filmy jako Devil´s Advocate a Proof of Life.

Zajímavost: ve filmu hraje jednu ze svých prvních rolí i jeden z originálních vězňů ze San Quentinu (v tomhle „nápravném“ zařízení se velká část filmu odehrává) Danny Trejo. A jednu z hlavních rolí ve filmu ztvárnil Damian Chapa, který letos režíruje film Vatos Locos. Chapa skončil na rozdíl od Hackforda jako herec v béčkových a snad i céčkových filmech. Na síle Blood in, blood out to nicméně nic neubírá.

Tahle zapomenutá perla si zaslouží být opět vyzvednuta z hard disků do vašich překvapených očí.

„Cocaine is America´s cup of coffee!“

Carlito´s Way (1993)

A do třetice dnes ještě jeden film z roku 93. U filmů to je asi jako u vína, někdy má prostě dobrý ročník. 1993 byl dobrý ročník. A tenhle ročník měl asi také velký obsah alkoholu, proto je i dneska když ho vyndáte z archivu (třeba společně s kousky rozřezaného Čáslavského na šafránu) velmi koukatelný.

Ona kombinace Al Pacino, režisér Brian de Palma a Sean Penn sama o sobě dává naději na dobrou skleničku. Al Pacino jako Carlito Brigante. Právě propuštěná portorikánská legenda se vrací do normálního života. Upřímně chce s životem na hraně skončit. Všechno se ale tak nějak začíná komplikovat.

De Palma původně ani další film o latinsko-americkém gangsterovi (jeden už měl za sebou – Scarface) totiž ani už nechtěl, po přečtení scénáře ale změnil názor. Díky bohu.

You think you’re big time? You gonna fuckin’ die – big time.

charvi