Logo text

London: Brixton

17 07 2013

Brixton je čtvrt nacházející se v Jižním Londýně, poslední zastávka metra Victoria Line, druhá zóna z celkem asi devíti, takže velice blízko centrálnímu Londýnu. Je to místo, které má velice silnou historii poválečných let, kdy do UK přišli imigranti afrického původu, aby vyplnili zející díru v pracovní síle. Britská vláda tyto lidi nalákala na vidinu kvalitního života, ale realita byla taková, že černí imigranti se museli potýkat s rasismem a s tím spojeným znevýhodňováním, těžkou prací a často dost ubohýma životníma podmínkama, jako je třeba bydlení ve zchátralých budovách – rodiny žily natlačené na sebe, v neopravených a nezařízených domech. Mimojiné, těmto lidem často vůbec nesvědčilo anglické počasí.

Jak čas běžel, nezaměstnanost byla pořád vyšší, kriminalita rostla a životní podmínky šly ještě více dolů. Na začátku osmdesátých let, zrovna když byla u moci nedávno zesnulá Margaret Thatcherová (její úmrtí bylo v Brixtonu důvodem k obrovské oslavě), a v době recese, začalo docházet k protestům, výtržnostem a často krvavým střetům s policií. 11. Dubna 1981, v takzvanou “Krvavou sobotu”, došlo k velké potyčce mezi policií a pobouřeným obyvatelstvem v Brixtonu. 280 policistů bylo zraněno, na straně občanů to bylo 45 osob. Lidé zapalovali auta, budovy a celého riotu se zúčastnilo na 5000 lidí. Byla například učiněna opatření, že policie může zadržet a prohledat kohokoli, kdo upadne v podezření z trestné činnosti, aniž by existoval důkazní materiál. Během pěti dnů, bylo takto na ulici zadrženo a prohledáno asi tisíc lidí a celá akce byla nazvána “Operation Swamp 81”. Podle čehož byl taky pojmenovaný známý music label, zaštiťující jména jako je Loefah, Boddika, Skream a další. Než se nepokoje do několika dnů podařilo uklidnit, bylo do Brixtonu vysláno okolo 2500 policistů.

Od té doby se dění v Brixtonu uklidnilo, i když zde pořád operuje několik gangů (povětšinou jamajských), které jsou zapleteny do obchodu s drogami. Tak jako v mnoha jiných částech Londýna, drogy tady není problém sehnat na ulici, obzvláště ve večerních hodinách, kdy se na hlavní ulici potuluje spousta podivných existencí, které vám i v přítomnosti fizla o pár metrů dál, budou nabízet všechno možné. Často se však jedná o pochybnou kvalitu za vysoké ceny. A moc se nevyplatí, nechat se zlákat do některé z prazdných postranních ulic. Ačkoli pravděpodobnost oloupení není vysoká, pořád se vyplatí dávat si pozor.

V dnešních dnech je Brixton jednou z nejvíc multikulturních čtvrtí se silnou jamajskou a španělskou komunitou. Když vyjdete z metra na hlavní ulici, narazíte na pestrý výběr ruzných take-aways a restaurací. Když zahnete trochu dál, do Electric Lane, narazíte na spoustu klubů, hudebních obchodů a také na vchod do Brixton Village, což je zastřešený trh, plný obchodů a restaurací, kde se můžete skvěle najíst, nebo třeba nakoupit vinyly a oblečení.

Co se týče muziky, tak kromě hodně populárního Reggae, se kterým jsem se nicméně v klubech tolik nesetkal, existuje v Brixtonu a přilehlém okolí, velké množství klubů (ze znamých třeba O2 Academy Brixton), hrající pestrou škálu taneční hudby. Často v místních klubech hrají známá jména. Za navštívení stojí třeba klub Plan B.

Ačkoli Brixton není tak zajímavý z hlediska klasických turistických lákadel, je to místo, které má unikátní atmosféru, je to čtvrt mající švy, místo v historii vývoje taneční muziky jižního Londýna, jenž je kolébkou dubstepu. Doporučuji navštívit, jak přes den, tak v noci, až se budete chystat do Londýna na party. Pro doplnění ještě vizuální materiál:

Robots of Brixton, krátkej animák z prostředí Brixtonu

jan