Logo text

Jan Kaplický
Fotoreport Z Muzea Enza Ferrari

A
13 08 2013

První dobrá rada úvodem: až se budete v Modeně pohybovat vy, neřiďte se automaticky směrnicemi Museo Ferrari – vyhnete se tak koktání v zoufalství jediný možný vysvobozující věty „is that really the museum of Ferrari by the architect Jan Kaplický?“, na kterou chcete slyšet jednoznačně zápornou odpověď.

Ve ferraristický Modeně jsou totiž hned dvě muzea zasvěcený týhle automobilce. Jedno někde na periférii věnovaný značce Ferrari jako takový, druhý pak v centru vzdávající hold otci potrefených koní Enzu Ferrari. A právě Museo Casa Enzo Ferrari je to ono. Na zmíněnou otázku vám tentokrát jasně odpoví už první zářivě žlutej paprsek odrážející se od jeho krunýře. Stoprocentně kladně.

Bylo to moje vůbec první rande s Kaplickým, takže i můj vůbec první orgáč. Při pohledu z parkoviště vás teda trochu zklame zadek budovy – střechu tvoří úzký několikametrový žlutý lesklý pruhy, z nichž už řada jaksi zvětrala i trochu zčernala a příjemnýmu prvnímu pohledu neprospěje ani laxně upravená, nebo spíš neupravená, tráva na návrší, který se táhne podél krunýře. Všechno ale naštěstí vykompenzuje pohled na zvlněný průčelí muzea. V tónovaných skleněných tabulích, který lemuje pruh chromovanýho kovu, se odráží dobovej dům Enza Ferrari. Za nimi lehce prosvítá dominantní monolitickej betonovej sloup zakončenej do vidlice.

Velmi dobře působí i interiér, kterej svými kontrasty pastelově žlutý se zářivě bílou a organickým členěním vzbuzuje zajímavej pocit pozitivní energie ve zcela futuristickým prostředí. Svažující se prostor muzea je nahoře předělen panely s informacemi, za kterými už začíná expozice aut a dalších předmětů ze života Enza Ferrari. Vstup do expozičního prostoru je za 13 €, under 26 pak 11 €. Výstava pokračuje i v rodným domě Enza F., kde jedou videa z jeho života.

V muzeu se dokonce střídají komiksový instalace Cars & Comics, viděl jsem tak i třeba originály kreseb superhrdinů od Marvel!

Museo Casa Enzo Ferrari před pár měsíci oslavilo svý první narozeniny, takže je to ZATÍM poslední zrealizovaná věc navržená Janem Kaplickým. Píšu ZATÍM, protože samozřejmě věříme, že dál bude následovat minimálně rejnok v Budějovicích.

Expozice v rodným domě Enza F.

Matthew B