Logo text

Tom Wiscombe Design

A
30 09 2013

Studio Tom Wiscombe Design je architektonické studio se základnou v Los Angeles. Studio se pod pojmem “Composite thinking” zabývá výzkumem nových principů použití kompozitních materiálů v architektuře.
Jedním z těchto principů “Alien tectonis” je integrace všech technologických prvků do fasády budovy. Vzniká tak vrstvený povrch – kůže, obdobná pokožce živého organismu, která plní širokou škálu funkcí, aby ochránila tělo před vnějšími vlivy prostředí. Na tuto kůži dále aplikují “Architectonic tattoo”. Tetování, které má zdánlivě charakter ornamentu. Oproti ornamentu je však neoddělitelně spjato s kůží a nese vlastní funkci. Na “kůži” navrhovaných objektů vytváří švy mezi rozhraními materiálů, reliéfů anebo dělí kůži na menší snáze vyrobitelné segmenty. Na budovy není nahlíženo jako na obálky dělené horizontálně podlažími a vertikálně zdmi, ale jsou vnímány jako organizovaný systém vnořených objektů – místností – prostorů.
Studio Tom Wiscombe Design navrhuje a účastní se soutěží po celém světě. Nechybělo málo a jedna z jejich kosmických lodí mohla přistát i u nás v podobě nové Národní knihovny. V soutěži, kterou v roce 2007 výhrálo Future Systems skončily na 4.místě. Bohužel po soutěži zůstala pouze díra v zemi ve tvaru tunelu Blanka.

Stránky studia:
www.tomwiscombe.com

Projekt Národní Knihovny:
tomwiscombe.com/project_31

kwai chang cyber caine