Logo text

MAD
Organický Komplex Budov Pro Peking

A
04 07 2014

Bláznivá čínská kancelář MAD navrhuje a staví další obrovskou věc pro své hlavní město Peking. Celý spektakulární koncept města Šan-šuej, urbanistický plán nesoucí název podle čínských výrazů pro hory a vodu, veřejně existuje přes rok, jeho část Čchao-jang Park Plaza je už dokonce ve výstavbě.
Komplex administraček, věžáků a veřejných prostor není jen inspirován přírodou, má být rovnou jejím zhmotněním. Můžete si přečíst nespočet strašně poetických článků o dvou věžácích coby dvojici hor, jejichž nesouměrnost je způsobena větrem, klimatem a dalšími erozními procesy a přírodním kaňonu, jenž svírají. Místo tohoto upjatého metaforického popisu se autor těchto řádků přiklání k jednoduchému zhodnocení organických budov, jejichž modelace černého skla je vizuálně krásná.
Město Šan-šuej pokryje celkově 120 000 čtverečních metrů, dvě nejvyšší budovy komplexu Čchao-jang Park Plaza dosáhnou 120 metrů. Projekt už teď získal americké ocenění pro ekologickou šetrnost zejména díky šíření přirozeného světla a filtraci vzduchu.

matthew b