Logo text

William Pereira
Futuristicko-brutalistní Knihovna

A
20 11 2014

Americkej architekt William Pereira odlejval beton do futuristických forem po celej svůj život, jenž skončil v osmdesátých letech. Knihovna Geisel v Kalifornii jenom podtrhuje jeho osobitej styl balancující mezi brutalismem a futurismem.

Budova vypadá jako z sci-fi filmu hlavně díky masivní kostře z drsně působícího betonu v kontrastu s lehkými, jakoby jen zavěšenými tabulemi skla, které lemují každé patro. Tím vyvolává skvělý dojem, balancující mezi masivností a levitací.
Zužující se konzole jsou podepřeny geniálně jednoduchým konstrukčním systémem 16 betonových pilířů, které vyrůstají ze základny a rozvětvují se do úhlu 45°.

Zakázku na návrh knihovny kalifornské univerzity v San Diegu dostal Pereira v roce 1965 jako už zaběhlý architekt, na kterého se ovšem často valila kritika i nedocenění. Pro její výstavbu dostal výbornou lokaci na hřebenu malého kaňonu, v přesně geometrickém středu univerzitního kampusu, která si vysloveně žádala vizuálně dominantní architekturu. Při jejím promýšlení analyzoval architekt několik jiných univerzitních knihoven, aby si ujasnil, na co se chce zaměřit, jaké funkce oceňuje nejvíce. Jeho prioritou bylo sluneční světlo, snadný osobní přístup ke knihám a potenciál pro další rozšiřování.
V devadesátých letech byla budova renovována a kolem ní bohužel vyrostly další přístavby, jež ničí pohled na ni.

matthew b