Logo text

Lunchmeat festival 2011

17 03 2011

Lunchmeat festival: vytvořit z Prahy jedno z center audiovizuálního umění.

Březen bude stejně jako v minulém roce ve znamení vizuálního umění a elektronické muziky. V pražských prostorech MeetFactory, Bio Oko a Superstudio Bubenská se v období 18.–20.3. odehraje druhý ročník festivalu Lunchmeat. Headlinery z řad hudebníků jsou Luke Abbott (Border Community), Teebs (Brainfeeder) a King Cannibal (Ninja Tune), z vizualistů pak španělská skupina NiñoViejo či tvůrce VJského softwaru Modul8, Boris Edelstein.

Lunchmeat se vždy snažil především přivážet nejčerstvější jména, která se právě na alternativní hudební a vizuální scéně vyloupla a ani letošní ročník festivalu nebude výjimkou. “Nemusí jít o nejznámější hvězdy, na tom si ani nezakládáme. Důležitá je pro nás kvalita. Je jasné, že se zaměřujeme především na mladé žhavé talenty, zkušenějším umělcům se ale nijak nevyhýbáme. Letos k nám na festival přijede francouzská vizualistka, která se na scéně pohybuje přes čtyřicet let.” řekl ředitel festivalu Jakub Pešek.

Druhý ročník festivalu se odehraje hned na třech specifických místech. V prostorách kina Bio Oko proběhnou v první den festivalu, v pátek 18. 3., přednášky a tři audiovizuální vystoupení. Praxe rezidenčních pobytů významných umělců se osvědčila už minulý rok, kdy do Česka dorazil Romain Tardy alias Aalto. Proto se letos uskuteční hned dva pobyty. První z nich je určen právě pro holešovický biograf. Boris Edelstein a Steve Buchanan během 14 dnů před festivalem vytvoří speciální site-specific show. Boris Edelstein je krom své role vizualisty znám i jako zakladatel významného evropského festivalu Mapping a tvůrce jednoho z nejpoužívanějších VJských programů, jenž nese jméno Modul 8. Steve Buchanan je zase proslulý svým neortodoxním přístupem na poli experimentální muziky.

Druhý rezidenční program proběhne v MeetFactory. Celý prostor smíchovského klubu bude upraven podle návrhu španělské umělecké skupiny NiñoViejo, která připraví i speciální vizuální show, jež si pohraje právě s vytvořeným designem prostoru, především pak se samotným pódiem.

Právě v MeetFactory se odehraje stěžejní část festivalu. V sobotu 19. 3. se zde ve společných setech představí vycházející hvězdy elektronické muziky a přední vizualisti. Zmínění NiñoViejo vystoupí po boku Luka Abbotta. Mladý anglický producent je kritiky oceňován pro originální kombinaci krautrocku, drone, techna a ambientu. Na festival dorazí také zástupce respektovaného labelu Ninja Tune, producent King Cannibal, jehož temné hudební vize obohatí svou melancholickou animací Akuzatif, turecký umělec žijící v Praze. Především v mezích glitch-hopu se pak pohybuje Rudi Zygadlo a také dvojice Turnsteak. Tu doplní francouzský performer skrývající se za přezdívkou ODLM, jenž odprezentuje abstraktní projekci do vymapovaného prostoru. Teebs představí své minimalistické pojetí instrumentálního hip-hopu po boku dvojice Frances Sanders a Dima Borzin, kteří dokonale zvládají tzv. livedrawing.

Snaha o co nejpřesvědčivější organické propojení hudby a vizuální složky u kolektivu Lunchmeat přetrvává. Ambice jsou nemalé: vytvořit z Prahy jedno z evropských center audiovizuálního umění.

Bližší informace o programu najdete na webu festivalu.

www.lunchmeat.cz/festival

Datum:
18–20.3.2011

Místa konání:
Meetfactory, Bio Oko, Bubenská 1

Umělci:
Teebs, Luke Abbott, NiñoViejo, Rudi Zygadlo, King Cannibal, Frances Sanders + Dima Borzin, Johannes Timpernagel, Turnsteak, Akuzatif, ODLM, Boris Edelstein, Steve Buchanan, Nohista, Skyence

biggboss