Logo text

První desetiletka Graffnecku

GR
16 04 2015

Graffiti a street art shop v Praze Graffneck slaví kulaté výročí. Tříměsíční narozeninová šňůra klubových akcí, jamů, workshopů a exhibicí na začátku června vyvrcholí mezinárodní výstavou v pražské Chemistry Gallery a mejdanem v holešovickém klubu Neone. Těžko najít vhodnější dobu na bilancování, než kulaté výročí, tak se na to pojďme podívat.

Graffneck je už od svého vzniku zázemí, zdroj, řadící páka i motor českého graffiti. Byl například hned u první společné tematické production Destroy the Planet, but Save the Styles, která se odehrála pod vedením Pointa na Trafačce a odstartovala její historii coby Mekky českého graffiti. Otevíral zóny Harfa a Beránek. Přivezl první highly pigment spreje Clash. Stál za podporou zásadních komunitních médií, ať to byly graffiti movies Quality Control, free poster type magazine Pa:per nebo issues prague magazínu Clique ale také od začátku úzce spolupracuje s oceňovanými zahraničními médii jako jsou Xplicit nebo Egowar. Není jen prvním pure graffiti obchodem s desetiletou souvislou tradicí v Praze, který se stal přirozeným bodem setkávání lidí napříč kulturním spektrem. Platforma zahrnovala kupříkladu i blog zaměřený čistě na komunitu writers s četnými updaty, kde se často odehrávaly poměrně důležité (leckdy i hodně vyostřené) komunitní diskuze. Tisíce prodaných sprejů a fix pak netřeba ani připomínat, spokojení zákazníci jsou dostatečnou vizitkou a motorem zároveň.

Svoji silnou pozici potvrzuje multi-oslavou první dekády. První akce – soutěž v malování na boty – ve spolupráci s VANS odstartuje 16. dubna v holešovickém klubu Cross. Na vítěze čeká deset tisíc. Na stejném místě se o měsíc později odehraje Tag Tool performance – real time malování na ipadu přenášené na zeď. Zároveň bude před klubem celé léto k dispozici mobilní stěna. V květnu v modřanské zóně Orionka proběhne tradičně Graffneck + Phatbeatz Jam, každoroční free-style jamming napříč styly s doprovodem Dj´s.

Jedním z vrcholů oslav bude 4. června mezinárodní výstava “Views” více než dvaceti umělců v Chemistry Gallery v Praze. Nebudou mezi nimi chybět jak stálice na tuzemské scéně jako např. Masker, Pasta Oner, Point, Tron, Epos 257 nebo Vladimir 518, ale soupisku doplní i celá řada svěžích a neotřelých současných jmen, které vám budeme postupně představovat. Dalším highlightem pak bude party v klubu Neone se speciální 3D projekcí a synchronizovanou laser show progresivní domácí mappingové jednotky Lunchmeat. Součástí akce bude i křest unikátního a dlouho očekávaného graffiti videa LOW SOCIETY, monitorujícího graffiti v prostředí pražského metra za posledních šest let. Celou akci pak završí společná malovačka na netradičním místě nedaleko galerie.

Pro tento oslavný moment jsme si dokonce nechali připravit novou vizuální identitu, o kterou se postaral typograf nominovaný na cenu Czech Grand Design – Jan Horčík a kterou představíme v plném rozsahu v nadcházejících dnech.

Během akcí bude probíhat řada doprovodných programů pro širokou veřejnost – taneční vystoupení, workshopy, přednášky. V měsíci červnu budeme hodně rozdávat, těšit se můžete také na celou řadu slev, prostě oslava jak má být. Plus vás čekají další překvapení na kterých se usilovně pracuje…

Konkrétnější informace již brzy na Graffneck webu, či facebookové fan page!

biggboss