Logo text

EXPO Milan 2015 > Libeskind Navrhl Pavilon alá Drak

A
05 05 2015

Před pár dny se v Miláně rozběhla světová výstava EXPO, která je letos mimořádně zajímavá z pohledu současný architektury. Postupně se představují jednotlivé pavilony, mezi kterými vládne podle mě i skvělý český, maximálně jednoduchý modulární stánek. Teď si ale projeďme jiný úžasný pavilon, který postavil respektovaný americký architekt Daniel Libeskind pro největší čínskou developerskou společnost.
Libeskind se prý inspiroval čínskými krajinnými malbami, protože ale plášť tvoří cca 4000 červených keramických dlaždic, které hází odlesky do zlata a bíla a působí vysloveně jako šupiny, připodobňuje se pavilon draku. Navíc se Libeskind chystá použít stejný obklad i pro obytný projekt v Berlíně, takže si zde může prověřit jeho vlastnosti. Každá keramická dlaždice je samostatně připevněna na ocelové nosné konstrukci, ani by se jediná dotýkala druhé.
Do pláště je pak vsunuta dvojice betonových schodišť, jedno rozšiřující se pro vstup a posezení, druhé východové.
Libeskind ještě zdůrazňuje, že formu navrhl pomocí tradičního kreslení, rýsování a modelování bez softwarů podporujících parametrické modelování, jež upřednostňuje třeba Zaha Hadid.

Matthew B