Logo text

Gangsta Flicks

Best Of vol. 3

FI
22 03 2011

Před nějakou dobou jste mohli na našem webu zaregistrovat seriál Gangsta Flicks: Best Of, v jehož vol. 1 a 2 jsme si postupně vzpomněli na výběr z těch nejlepších G-Flicks jako např. Millers Crossing (1990), Bad Lieutenant (1992), American Me (1992), Carlito´s Way (1993), Blood In Blood out: Bound by Honor (1993) či Sexy Beast (2000).

Nedalo mi to, a musel jsem vybrat taky pár oblíbenejch filmů, který zapadaj do týhle škatulky a přinášim vám tedy třetí pokračování, jež se až s jednou jedinou vyjímkou tentokrát týká novějších gangsterek, i přes tvrzení, že v devadesátkách žánr vzkvétal nejvíce. Určitě jde o známější snímky, nicméně pokud vám kterejkoli nějak unikl, rozhodně doporučuju doplnit G-Flicks vzdělání.

Rise of the Footsoldier, Mesrine a Pusher jsou klíčovejma slovama tohodle pokračování.


Rise of the Footsoldier
Velká Británie (2007)

Režie: Julian Gilbey
Hrají: Ricci Harnett, Terry Stone, Craig Fairbrass, Billy Murray, Frank Harper, Kierston Wareing, Neil Maskell, Lara Belmont, Emily Beecham, …

Tenhle britskej flick osobně řadím na úplnou špici žánru. Důvodů je několik. Jedním z hlavních je ten, že se jedná o skutečný příběh, který začíná koncem. Divák je ihned na začátku filmu svědkem originálních záběru z britské televize, kdy odvážejí auto plný rozstřílenejch gangsterů a vy už teda od začátku víte, jak celá věc dopadne. I když ne tak docela. Film mapuje neúprosný rozkvět jednoho z nejobávanějších fotbalových chuligánů (Carleton Leach), kterej to přes rvačky na ulici a práci bouncera dotáhne až na post šéfa nejobávanějšího gangu od Londýna až po Essex v rozmezí osmdesátejch až devadesátejch let. Film je syrovej, brutální a nabízí naprosto perfektním způsobem odvyprávěnej příběh o tom, jak rychle se dá dostat nahoru a jak rychle taky můžete bejt ze hry venku.

Trailer:


Mesrine: L’Instinct de mort
Francie / Itálie / Kanada (2008)
&
Mesrine: L’Ennemi public n°1
Francie (2008)

Režie: Jean-François Richet
Hrají: Vincent Cassel, Ludivine Sagnier, Gérard Lanvin, Samuel Le Bihan, Cécile De France, Gérard Depardieu, Roy Dupuis, Gilles Lellouche, Elena Anaya, …

Takže pokud tady před chvílí byla řeč o jednom z nejobávanějších britskejch G’s, v těhle dvou filmech máme rovnou toho největšího novodobého francouzského gangstera, jež byl ve své době známější než kdejaká celebrita. S přezdívkou “Muž tisíce tváří” ho lid miloval. Ne za jeho bankovní loupeže či vraždy, ale za jeho obrovský výsměch policii, několik útěků z vězení a spoustu dalších skoro až nereálných dobrodružství, který byly spojovaný s jeho postavou. Oba filmy jsou v podstatě národními eposy a reflektují život Jacquese Mesrina, jež se nezastavil před ničím. Proto se z něj také nakonec stal veřejný nepřítel č. 1. Naprosto výborně ztvárnil hlavní postavu Vincent Cassel.


Trailer:


trilogie Pusher
Dánsko / Velká Británie (1996, 2004, 2005)

Režie: Nicolas Winding Refn
Hrají: Slavko Labovic, Kim Bodnia, Zlatko Buric, Mads Mikkelsen, Peter Andersson, Thomas Bo Larsen, Nicolas Winding Refn, Coco C.P. Dalbert

Skandinávský filmy mají pokaždé svoje zvláštní kouzlo a nejinak je tomu taky v případě trilogie Pusher od dánskýho režiséra Nicolase Winding Refna. Tedy především první díl trilogie z roku 1996 byl díky svojí syrovosti, výtečnejm postavám jako dealer Franke a jeho parťák Tonny, nebo srbskej baus podsvětí Milo a skvělýmu příběhu, kterej je v podstatě o jednom velkym závodě s časem, protože když jste dealer a něco se posere, problémy se uměj nabalovat jako trus na hovniválovu kuličku. Dvojka přišla po osmi letech od jedničky a v té pak hraje hlavní úlohu Tonny, kterej čerstvě vylezl z lochu a pokusí se rozjet vlastní byznys. Ne všechno však vychází podle plánů. Trojka kompletně uzavírá příběh a zaměřuje se tentokrát na srbskýho Mila, kterej postupně zjišťuje, že už nesedí na trůnu podsvětí, jelikož se objevili albánci a další potíže spojený s nadměrnou konzumací drog a depresema.

Trailer:

More G-flicks coming soon!

13