Logo text

Battle o návrh mrakodrapu WTC > Legendu Fostera střídají mladí BIG

A
11 06 2015

V New Yorku se odehrávaj zajímavý architektonický pletky. Starou legendu v oboru a současně největší archi kancelář planety Normana Fostera nahradila mladá dánská krev BIG v mega prestižnim projektu pro mrakodrap komplexu World Trade Center, jehož starý věžáky padly 11. září. Aktuální představení designu pro budovu 2 WTC od BIG tak potvrdilo drby, že původní architekt Foster byl od projektu vyhozen.

Foster svůj návrh 387 metrovýho mrakodrapu, složenýho ze 4 propojených bloků s nápadně seříznutými střechami přitom představil už v roce 2006 s plánovanou realizací v roce 2011. Ale… Developer měl problémy s investory, jejichž dolary by to zatáhly, takže výstavbu stopnul a začal hledat dál. Nakonec se domluvil s Babišem na entou aka Rupertem Murdochem, kterýmu by se pár tisíc kancelářských metrů hodilo pro jeho mediální koncern News Media a filmovou společnost 20th Century Fox. Jenže. Původní projekt od Fostera počítal s bankovním využitím a Murdoch potřeboval prostory pro studia a celkově tak nějak všem přišel Fosterův design nudně bankovní a ne současně dynamickej, kterej by se líp hodil k moderní mediální korporaci.
No a musim uznat, že architekti z BIG znova zabili. Jejich návrh sestává z několika boxů, krabic, který se zmenšujou s výškou až do 408 metrů. Každá ze sedmi hmot pak svými dispozicemi odpovídá potřebám nájemníků. Zajímavej i inovativní návrh tendenčních mrakodrapů. Pro intoše dodam ideovej základ budovy, který leží podle BIG v „kombinaci dědictví lokálních městských bloků s vertikálami věží Světového obchodního centra“.

Uzavřu to závěrečnou a hodně krutou informací, že nová výstavba WTC počítá s pěti novými mrakodrapy, z nichž první dokončený se hned na konci minulýho roku zapsal jako vůbec nejdražší mrakodrap historie – s částkou 90, haha vážně, miliard tak 2x překonal nejvyšší budovu planety, dubajskou Burj Khalifu. Mimochodem od stejných architektů.

Původní návrh od Normana Fostera

Redesign z dílny BIG

Bjarke Ingels, hlavní architekt kanceláře BIG představuje projekt 2 WTC. Video tematicky z dílny 21th Century Fox, hlavního nájemníka budovy. A s hudbou Johanna Strausse An der schönen blauen Donau, haha. Ale koncept, kdy architekt představuje osobně projekt na jeho místě – supr.

Matthew B