Logo text

Švýcarská Kontroverze > Radikální Hotel ve Vals

A
30 06 2015

Nedávno prolétla zpravodajskými servery zamýšlená stavba nejvyšší evropské budovy v malebném lázeňském městečku, které proslulo nesmírně oceňovanou stavbou, ehm, lázní od žijící legendy Petera Zumthora. Jde o návrh od progresivně-experimentálního ateliéru Morphosis, který vzešel z rozporuplné architektonické soutěže. Ještě před jejím oficiálním ukončením se totiž klient rozhodl pro ten nejsilnější z trojice porotou favorizovaných projektů a porota se následně od výsledku distancovala.

Hotel s ambicí patřit do TOP 5 na světě (aka noc v pokoji pro chudáky za směšných 15k, v prezidentském apartmá za ještě pořád rozumných 650k) umísťuje přes sto pokojů s neodmyslitelným luxusním zázemím do věže měřící 381 m. Ultraštíhlé proporce (nejvýše dva pokoje na jednom z 80 podlaží) a reflexní obvodový plášť hmotu věže bezmála dvakrát vyšší než žižkovský vysílač bezpochyby odlehčí, ale slova o kamufláži či vizualizace se snovou, v oblacích se rozplývající věží jsou spíše úsměvné developerské povinnosti.

Projekt je nepřekvapivě velmi kritizován – od obvinění z prvoplánového strhávání pozornosti, přes sofistikovanější glosy („obří prostředník celému regionu“) až po klasické hysterické výkřiky, že jde o nejhnusnější věc ever. Většina výtek se ale vyjadřuje k formě a míjí to, že zásadní je záměr samotný bez ohledu, v jaké hmotě bude realizován. Pokud něco změní (zničí?) ospalou atmosféru prozatím sdílenou v poměru 1000 obyvatel X 1000 hostů X 1000 ovcí, budou to stovky hostů, zaměstnanců a diametrálně odlišný charakter objektu spíš než jeho konkrétní ztvárnění.

Mimochodem, podle mě je paradox mrakodrapu v horském údolí vtipnou a skvělou odpovědí na velice diskutabilní zadání – je ovšem potřeba akceptovat totální vymknutí z lidského měřítka současné vesnice a vnímat jej v rámci hor. Ale ať už si o tom myslím(e) cokoliv, o osudu projektu a budoucnosti své obce rozhodnou sami obyvatelé Valsu v podzimních volbách, což je rozhodně fair enough.

David