Logo text

House of Music > Legendy Coop Himmelb(l)au odkazují ke Corbusierovi

A
03 07 2015

Na současný architektonický scéně najdeme málo kanceláří více teoreticky ukotvených než rakouští architekti Coop Himmelb(l)au. Studio funguje už od roku 1968 a furt si drží svůj drsný, osobitý styl.

Hodně promyšlená je i jejich čerstvá budova v dánským městě Aalborg, jak dokazuje zakládající architekt studia, dvaasedmdesátiletý Rakušan Wolf D Prix v níže přiloženém čtyřminutovém videu. Zajímavé je, že při základní typologii nové hudební školy a koncertního sálu se Coop Himmelb(l)au inspirovali jednou, podle mě, z architektonicky nejdrsnějších, nejpřísnějších a nejčistších architektur světa – klášterem La Tourette od stále nevyčerpaného Le Corbusiera.
Wolf D Prix ve videu říká, že dům hudby vychází z velmi jednoduchý typologie staveb s nádvořím, kde koncertní sál porušuje tohle rigidní schéma a celek se odvolává k jeho oblíbené budově architektonické historie.

Radikální modernista Le Corbusier svým dominikánským klášterem nedaleko Lyonu položil základy brutalismu. Je to vlastně jeho poslední velká stavba v Evropě před smrtí, dokončená 1960. Vyznačuje se hlavně materiálovou čistotou a zároveň hrubostí, kterou umožňuje velmi drsný použitý beton, který dokonale umocňuje meditativní atmosféru uvnitř danou prostorovým řešením. Coop Himmelb(l)au chtěli podobným řešením vyvolat naopak „živoucí interiér i exteriér“.

„Vytváření prostorových forem, které jsou synergií mezi obsahem a tvarem – nazýváme to pojmem gestalt. Gestalt is very lively.“

Pusťte si video s legendou oboru pod skvělýma fotkama.

Matthew B