Logo text

Čtyřnásobná nálož = HELLBOY - Paskřivec a další příběhy

C
15 07 2015

V jubilejní desáté knize „Paskřivec“, kterou právě v českém překladu vydává Comics Centrum, se Hellboy musí vypořádat s ďábelským případem čarodějnictví, bezhlavým pirátem, posedlým malířem i vlastním mateřským znaménkem. Čtyři samostatné příběhy a čtyři kreslíři – sbírka představuje slavný komiksový svět Mika Mignoly překvapivě a pokaždé jinak.

Hellboy je jen jeden, ale ještě nikdy nebylo patrnější, jak významně může měnit svou tvář výběrem ruky, která ho nakreslí. K titulní povídce „Paskřivec“ psal Mike Mignola scénář „na tělo“ věhlasnému kreslíři temných komiksů Richardu Corbenovi. Jejich spolupráce byla posléze označena za jeden z nejmrazivějších příběhů ve světě komiksu vůbec. „Corben je velkým obdivovatelem E.A. Poea a H.P. Lovercrafta. Za své dílo byl dokonce před třemi lety uveden do komiksové síně slávy cen Willa Eisnera. Mignola s ním spolupracoval už na „sedmičce“ a když si „Paskřivce“ přečtete, bude vám zcela zřejmé, proč se k němu vrátil,“ vysvětluje Václav Dort, šéfredaktor vydavatelství Comics Centrum, které na příští rok chystá knihu Corbenových adaptací Poeových povídek „Duchové mrtvých“.

Povídka „Paskřivec“ zaujme čtenáře kromě Corbenovy nezaměnitelné kresby také svým tempem. Jen tak mohla dvojice autorů dosáhnout potřebného napětí v příběhu o zaprodané duši a o cestě za její záchranou do hlubin nebezpečných Apalačských hor. Mike Mignola zde čerpá úplně poprvé z amerického folkloru a zároveň vzdává hold Manly Wade Wellmanovi, jehož hrdinové byli jedním z Mignolových zdrojů inspirace pro vytvoření příběhů a postavy Hellboye.

Pro další dvě povídky v desátém Hellboyovi byli Mignolovi oporou kreslíři Jason Shawn Alexander a Duncan Fegredo. Povídku „V kapli Molochově“ nakreslil po delší kreslířské pauze sám Mike Mignola, který se několik let soustředil pouze na psaní scénářů.

„Paskřivec a další příběhy“ přímo nenavazuje na hlavní dějovou linku série o Hellboyovi a tak může právě „desítka“ sehrát roli prvních otevřených dveří do světa svérázného vyšetřovatele Úřadu paranormálního výzkumu a obrany. Tento i předchozí díly jsou k dostání na www.comicscentrum.cz