Logo text

Hurá do nebe > Další milník vesmírného turismu

T
25 11 2015

3-2-1 start. Let do vesmíru. 100 kilometrů nad matičku Zem a bezpečný (a vcelku spektakulární) návrat na Zem. Tak se dá zjednodušeně popsat revoluční úspěch v kapitole s názvem “Cestování do vesmíru” – pondělní úspěšný (zatím bez lidské posádky) testovací let rakety New Shepard soukromé firmy Blue Origin zakladatele Amazonu Jeffa Bezose. O milník se jedná z toho důvodu, že raketa byla schopna dosáhnout vesmíru a vrátit se zpátky na zem v tzv. VTOL módu (vertical takeoff and landing), což je vzhledem k možnosti jejího dalšího využití pro další cesty jedním z hlavních předpokladů pro levné výlety do vesmíru.

O prvenství soupeřil Bezos s dalším magnátem a vizionářem Elonem Muskem a jeho firmou SpaceX. Musk již také Bezosovi blahopřál na svém Twitteru. Ale zároveň také dodává, že New Shepard nelétají tak vysoko a rychle, aby mohly soutěžit s jeho vlastním projektem rakety Falcon 9. Ta by měla být schopná vyvážet na oběžnou dráhu i náklady, například pro orbitální stanici ISS. Na dopravu astronautů na ISS dokonce dostal již SpaceX zakázku od NASA pro rok 2017.

Modul kabiny Bezosovy rakety se po dosažení hranic vesmíru oddělí od hlavní části a vesmírným turistům umožní strávit 4 minuty ve stavu beztíže. Následně se samostatně na padácích snese zpátky na zem. Hlavní raketa se vrátí samostatně s použitím raketových motorů pro brždění, a jak je vidět z videa, i celkem hladkého přistání.

Takže je jasný, že už je potřeba pomalu začít ladit tvojí místní cestovku pro letní dovolenou. Není nad to, když spolu soutěží dva bambimiliardáři.

Charvi