Logo text

Ú.P.V.O. 5: Černý plamen

C
20 01 2016

Čtenáři sami opět rozhodnou o realizaci dalšího dílu série Ú.P.V.O. s podtitulem Černý plamen. S postupujícím žabím morem, zachvacujícím srdce Ameriky, postihuje Úřad paranormálního výzkumu a obrany jedna tragédie za druhou a série nabírá na obrátkách.

Zkratka Ú.P.V.O. znamená Úřad paranormálního výzkumu a obrany. Tuto fiktivní organizaci si vymyslel výtvarník a scenárista Mike Mignola pro příběhy své velmi úspěšné postavy Hellboye. Ten ale v páté knize Červ Dobyvatel Úřad opouští. Čtenáři i sám Mignola byli zvědaví na další osudy ostatních členů bývalého Hellboyova týmu. Proto nejprve vznikly dvě knihy povídek Dutozem a Duše Benátek, ve kterých si Mignola testoval možnost existence příběhů Hellboye bez Hellboye a vybíral tvůrčí tým. Série tak fakticky začíná až třetí knihou. Ú.P.V.O. dala Mignolovi možnost rozvinout a dokončit různé příběhy jen letmo naznačené v Hellboyovi. Obě série se tak navzájem prolínají a doplňují.

Tvůrčí tým se ustálil až při tvorbě čtvrtého dílu série s názvem Smrt. K tvůrci Miku Mignolovi, výtvarníku Guy Davisovi a koloristovi Dave Stewartovi přibyl scenárista John Arcudi. Jak se v reakcích čtenářů ukázalo, byla to velmi šťastná volba. V Itálii narozený scenárista se podílel i na všech pokračováních této série a na dalších příbězích z Mignolova universa.

V pátém dílu Ú.P.V.O. nacismem posedlý ředitel firmy Zinco přivádí k životu zloducha zvaného Černý plamen, se kterým měl Úřad již v minulosti co do činění. Chce, aby se stal zvěstovatelem konce lidstva.

Všechny zdánlivě nesouvisející a byť jen okrajově zmíněné události v Mignolově universu do sebe velmi precizně zapadají. Firma Zinco se poprvé objevuje v úvodu Hellboye 2: Probuzení Ďábla. Mike Mignola tak čtenářům odhalil další střípek z obrovského světa Hellboye, který nosí ve své geniální hlavě.

Titul „Ú.P.V.O. 5: Černý plamen“ patří ve vydavatelství Comics Centrum do edice „Na přání“. To znamená, že každý další díl komiksové série vyjde jen v případě, že si jej do stanoveného termínu objedná minimálně pět set zájemců. Tento titul si můžete objednávat do 31. 1. na www.comicscentrum.cz .