Logo text

Archwars 2016 > Online Encyklopedie sídlišť s tisíci fotek v PDF

A B
17 02 2016

Českou scénu propagace, popularizace, osvěty (whatever) architektury jasně reprezentují dvě tváře: Gebrian a Arch Vader. Zatímco o prvním si můžeme prostudovat kompletní životopis a a z masa a kostí jej potkat přibližně na 99 % přednášek, protože je moderuje, o druhém nevíme nic. Arch Vader je prostě takový viral, který na FB dokázal stmelit neuvěřitelně pestrou paletu více než 18 tisíců lidí.
Se svojí stránkou Archwars na to šel cestou zesměšňování bizarních českých architektonických majsterštyků, podloženou stovkami hodin práce při vytváření videí, kde kritizuje realizované i chystané projekty naší zemičky s notnou dávkou ironických poznámek.
Dneska nás zčistajasna přepad rozsáhlou Encyklopedií sídlišť, kterou prostě jen tak volně zpřístupnil na netu. Tisíc stránek zaplňuje 6000 obrázků a 60 stran textu. Výběr celkem jednoho tisíce sídlišť provedl z jedné třetiny rešeršemi z literatury a článků, druhé třetiny prostým googlováním a třetiny při random cestování světem na lodi Google maps.

Sám autor Encyklopedii popisuje jako “sbírku nejzajímavějších světových sídlišť, experimentů. Těch nejlepších i těch nejhorších. Všem se líbí paneláky. Archwars také. Mnozí o sídlištích hovoří, nicméně hovoří málo konkrétně. Nesourodá informace z různých zdrojů, především z internetu, je v této publikaci roztříděná a zpřehledněná do jednoho srozumitelného celku, pro snadné použití. Nic extra náročného, hodně obrázků s krátkým komentářem ve stylu Archwars. Najdete zde striktně popisné komentáře i ty emočně zabarvené. Encyklopedie a populárně naučný obrázkový komiks zároveň.”

Díky ing. arch. Vaderovi se můžeme celý večer prohrabávat panely, a za to velký dík!

Bible přístupná tady.

Matthew B