Logo text

Umím jezdit na kole a jsem stále mladý!

T
23 02 2016

To jsou dvě věci, které by nám druzí mohli mnohdy závidět a Orion o tom ví své…
Nevím, zda na tento web cyklistika patří, ale pokud jde o vzácnou, krásnou a dobrou věc, říkám si, proč ne. Vintage bikes je určitě trendem poslední doby, můžeme je vidět různě po městě, řízené různými lidmi a taky v různém stavu – někde je zřejmé, že patří do kategorie pimp, jinde si tím nejsem tak úplně jistý…

Když se mi na podzim dostal pod ruce tento vzácný australský Record z 80. let, bylo mi hned jasné, že si s jeho znovuzrozením dám náležitou péči. Record Cycles je dnes již neexistující, vzácná a zajímavá značka, která se podle mnou zjištěných informací zrodila v australském Belmontu (WA) někdy počátkem 20. století. Pár kusů se dostalo i do Evropy, byly k sehnání v Anglii a Belgii. S dohledáváním dat to není vůbec jednoduché, jde o malovýrobu, žádného celosvětově známého výrobce. Ani dotazy a sjíždění australských cyklo serverů není samospasitelné, takže za správnost informací neručím.

Recorda jsem dostal darem koncem října, práce a shánění komponentů trvalo celou zimu. Cílem bylo vytvořit unikátní vintage bike, největší důraz jsem kladl na zachování původního laku a veškerých stickers. Na rámu jsem provedl jen chirurgické úpravy, aby vyhovoval zvolenému setupu. Na veškerou mou práci a postup dohlížel cyklo guru M.R., kterému tímto děkuji. Největším oříškem byl výběr představce a výroba ráfků na zakázku tak, aby přesně seděla mým požadavkům. Nyní je Record součástí mé sbírky a nikdy nepůjde do prodeje.

Setup:

Rám: Record Cycles Special
Vidlice: Record Cycles
Přední ráfek: Remerx Taurus Fixie 20H
Přední náboj: Alloy 20H
Představec: Italmanubri Eclypse 110MM
Řidítka: Alloy Bullhorn
Omotávka: Silva Cobra
Sedlovka: Italmanubri
Sedlo: Snafu
Kliky: Shimano Exage 500EX
Převodník: Miche Supertype 42T
Řetěz: Wippermann Connex
Pedály: Rockbros
Zadní ráfek: Remerx Taurus Fixie
Zadní náboj: Sturmey Archer 32H 2S Kick-shift 16T
Dráty: DT Swiss Competition
Pláště: Rubena Syrinx

Zed P