Logo text

George Lucas > Muzeum umění (vyprávět)

A FI
27 06 2016

Lucas Museum Of Narrative Art. Ikonická stavba jak ze skicáře Jana Kaplického, která pravděpodobně bude (?!) vrcholným finálním odkazem celoživotního díla George Lucase. Řeč je o obřím futuristickém antikvariátu, jenž ve svém organickém těle bude uchovávat rozsáhlé štědré sbírky vizuálního umění, které za celé dekády, s pomocí domácích vizionářských dílen Lucasfilmu & ILM, stvořil sám Lucas anebo jeho oblíbení souputníci, kolegové i nedostižné vzory a věčné zdroje inspirací. Budou tu rané designy, skici a rekvizity ze Star Wars, ilustrace a kresby od Normana Rockwella (The Saturday Evening Post), originální obálky kultovního MAD Magazine, vizuály a masky z Terminatora, production design z Občana Kanea, ale i archivní klenoty z točby Blade Runnera nebo dosud neviděné pekelné pokusy Mika Mignoly. Bude tu víceméně všechno, co se Lucasovi dosud podařilo nashromáždit v jeho legendárním Skywalker Ranch. Všechno, co ho kdy ovlivnilo a co bezpochyby ovlivnilo i miliony dalších. Megalomanská, přitom štědrá pocta umění vyprávět – pravděpodobně jedno z největších (vzdělávacích!) pop-kulturních center. Místo, kde vedle sebe najdete evropské malíře z 19. století, Millenium Falcon, současnou mangu, Betty Boop a Ejzenštějnův Křižník Potěmkin. A bude vám to dávat smysl.

Přírodní futurismus
Muzeum by po architektonické stránce dle všeho měla být ekologicky úsporná stavba, kdy její tvůrci – původem progresivní čínské MAD studio (Matthew B o nich tady napsal celou řadu výtečných textů) – maximálně ctí vsazení do bezprostřední blízkosti jezera. Vytvářejí futurismus, ale vše stejně jako Kaplický elegantně spojují s přírodou, operují s konceptem „building-as-landscape“ a výsledkem je tak (téměř) poetická stavba, co působí jako ladně zasněžená hora s kruhovou vyhlídkovou věží na samém vrcholu. Ostatně, Lucas se svou ženou v rámci výběrka volil MAD architects právě kvůli „filosofii společnosti spjaté s inovativním přístupem k propojování městských prostor s okolní přírodou.“

Pomsta přátel z parku
Všechno to zní hrozně hezky, o slovo se ale hlásí i temná strana Síly. Vzhledem k tomu, že dále popisované procesy se aktuálně dějí, dominuje v nich politika a jsou hodně úzce spjaté s místem činu, vezmu to stručně. Původně je v plánu, že Lucasův wonderland vznikne v Chicagu na rozsáhlém zpustlém place u Michiganského jezera. Lokalitu má dostatečně zazelenit, celkově zkulturnit a vrátit na ni lidi, zároveň do Chicaga přinést miliardy dolarů a volná pracovní místa. Do věci ovšem začíná rýt nezávislá organizace Friends Of The Parks, která požaduje, aby se prostor sice zkultivoval, ale patřil jedině zeleni. Soudní spory se táhnou jak smrad až z klání nakonec vítězně vychází „zelení“. Godfather od Star Wars se tak už podruhé (projekt poprvé nevyšel v San Franciscu) musí stěhovat jinam. Otevřenou náruč mu v současné době sice nabízí třeba starosta LA, přírodní feeling v blízkosti vody se už ale asi jen tak konat nebude.

Továrna na absolutno
Dostatečně se nevyznám v celé kauze a netuším, zda jsou Friends Of The Parks skutečně tak ušlechtilá skupina, jak se na první pohled zdá (má jinak už 40 let existence!), jsem ale přesvědčený o tom, že Lucasův svatostánek by vzniknout měl. Sbírky se v žádném případě netočí jen kolem jeho osobnosti, naopak mají pozornost směřovat ke konkrétním trikařům, filmovým architektům, kostymérům, designérům či kreslířům, jejichž tvorba je samozřejmě výrazně na očích, na druhou stranu jejich jména už jmenujete málokdo. Lucasův rozmáchlý pomník příběhům a různým způsobům, jak je lze vyprávět, má potenciál zachovat tisíce pokladů pro budoucí generace a zároveň podněcovat zrody dalších a nových – a to i díky různým programům a workshopům pro studenty i širokou veřejnost. Na jedné straně „jen“ osobní archiv zatrpklého, dnes už dvaasedmdesátiletého megalomana, na té druhé reálná ukázka továrny, která sny reálně mění ve skutečnost. Lesy kvůli tomu rozhodně nekácejte, ale fakt to někde postavte!

(Foto: www.i-mad.com)
Ondřej Čížek