Logo text

#AFO51 > Velký třesk v režii Víta Hradila

T FI
04 07 2016

Režisér Vít Hradil připravil údernou videostřelu o největším populárně-vědeckém festivalu Academia Film Olomouc. V dubnu na něm vystoupili i Vladimir 518 & David Vrbík se svou audiovizuální smrští SPAM: Karel Gott Prager.

Jednou sledujete soustředěného „mluvčího Země“ Douglase Vakocha, hned na to tvář Karla Pragera, ikonického architekta, shlížejícího z plátna na stovky divaček a diváků. Anebo taky Stormtroopera ze Star Wars. Jak suverénně hlídkuje noční Olomoucí a seznamuje se zrcadlovou stěnou. Pak se ale volí smyk a vy jste rázem v odlišném žánru. Jste svědky drastického a nesmyslného lovu krásných velryb anebo tragických pohledů na oceány v plamenech.

Hradil v pouhých dvou minutách dokonale zachycuje dění a atmosféru letošního 51. ročníku AFO, zároveň ale také přesně vystihuje filozofii a záměr festivalu samotného. Tím je vypichovat současná, pozitivní i palčivá témata a neustále si klást otázky ohledně naší vlastní budoucnosti.

“Mám pocit, že je to vůbec poprvé, co jsem si z nějakého festivalu odnesl tolik podnětů a svým způsobem i tíhu. Možná je to silné slovo, ale když jsem si po skončení doma projel v hlavě, co všechno jsem na letošním AFO viděl a slyšel, bylo mi jasné, jak musí finální střih vypadat. Od pozitivně naladěných hostů a diváků až po skvělé filmy s tématy, která nejsou vůbec příjemná, ale je podstatné, aby se o nich mluvilo. A právě to se na AFO děje,” popisuje vznik emospotu jeho autor, který v gradujícím závěru nechává vyniknout tradiční a také naprosto stěžejní motto mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmůWatch&Know.

Ondřej Čížek