Logo text

Frédéric Chaubin
> CCCP

A
20 04 2011

Pro přátele patosu a nedoceněných 70-tkových budov: nedávno vyšla fajn kniha fotografa Fréderica Chaubina – CCCP mapující 90 staveb na území 14 bývalých sovětských republik. Kniha na 310 stranách obsahuje teoretický text o kontextu budov + odkazy a mnoho fotografií. Tematicky je rozdělená podle funkcí na hotely, sportoviště, památníky atd. (může pobavit, že nebýt těchto funkčních rozdělení, nepoznáte rozdíl mezi radnicí a budovou pro výzkum solární energie).
Jsou zde stavby z let 1970 – 1990 ze záměrem upozornit na pokusy a hledání směrů ruských architektů a někdy i chaotické a úsměvné pokusy o hledání stylu. Příklady staveb dokumentují i rozpad jednotlivých architektonických směrů v souvislosti s rozpadem sovětského svazu. Záměrně v knize nejsou publikovány známé konstruktivistické budovy z let 1920 – 1950.
Pojítkem jsou futuristické designy budov, dynamika, snaha o nalezení národního slohu a víra v budoucnost (v Čechách vyšla nedávno kniha EDEN, která komplexně zaznamenává toto období v Československu, nejen na příkladech architektury). Na některých stavbách mě fascinoval kontrast s přírodou a okolní architekturou, propojení s uměleckými prvky, dokonalé řemeslné zpracování, i syrová dynamika. Důležitá velkorysost a s ní i spojená finanční náročnost, která v dnešní době není už představitelná, zejména pro veřejné budovy a prostory. Je dobré si uvědomit, že stejně jako v Čechách, jsou i zde tyto stavby ze 70. let někdy posledními budovami, které jsou kompletně navrženy architektem. Od oken po kliky u dveří, vše jen pro danou budovu. Za zmínku stojí již na biggboss.cz avizované ministerstvo ve TBILISI, koutočovitý hotel DRUŽBA na kterém se podíleli zřejmě i čeští architekti a inženýři, sochy od litevského sochaře ALFONSAS AMBRAZIUNASE a spousty jiných staveb. Všem snímkům a stavbám dodává příjemný rozměr i stáří, které na těchto pokusech o dotek budoucnosti zanechalo značné stopy.
Je škoda, že stejné publikace se takto velkoryse a s prospěšným odstupem (autor je zřejmě francouz) nedočkaly české stavby z těchto let. Jsou si hodně podobné a jistě by bylo podpořeno pozitivní vnímání těchto staveb pro budoucnost. Právě pouze větší časový odstup jejich oprávněnou pozici v historickém kontextu teprve potvrdí.

Další ukázky z knihy sleduj zde.

mosd