Logo text

Guillermo del Toro & jeho 13 tweetů o tom, proč je Fincherův Zodiac tak božská věc

FI FO
02 06 2017

Miluju, když se zavedený režisér neostýchá obdivuhodně vyjádřit k práci svého kolegy. A neznamená to ji přímočaře vynést do nebes, ale jednoduše argumentačně obstát – daný počin filmařsky i divácky analyzovat a popsat sílu jednotlivých složek. Častými bohy jsou v tomhle ohledu mj. Christopher Nolan nebo Martin Scorsese. A teď i Guillermo del Toro, mexický režisér, tvůrce Mimicu, Faunova labyrintu, Hellboye či podceňovaného skvostu Blade II.

Ve své 13dílné twitterové lavině se nedávno svěřil, že na brilantního Zodiaca (2007) temného dříče Davida Finchera se dívá minimálně dvakrát do roka a neváhal se vyjádřit, proč vlastně.

Pár znaků mu stačilo k tomu, aby dokonale popsal přesně ty nuance, podprahové detaily i stylotvorné celky, které ze Zodiaca zcela vážně dělají jeden z největších filmových masterpieců 21. století. Od Fincherovy nenapodobitelné schopnosti hypnotizovat vás uvnitř “svého” světa přes mimořádnou důležitost naprosto všech záběrů a scén ve filmu až po finální úvahu nad spirituální podstatou filmařiny jako takové.

Del Toro jde k jádru věcí a dokonale podtrhuje a vyjadřuje, na co bych např. já potřeboval tři prdele textu, abych nakonec zjistil, že to stejně nedokážu vystihnout tak trefně a hlavně nesnesitelně lehce. Nemá ale cenu spoilerovat, tady je kompletní Twitter diplomová práce na téma Nadčasová genialita Fincherova Zodiaca:

Vít Hradil a Fincherův Zodiac v jedné větě: Pro mě absolutní 70’s, kde si Fincher odskočil od dokonalé stylizace k vybroušené filmařině, která uzemňuje uhrančivou silou, a její tvůrce jen definitivně potvrzuje post největšího režijního velikána současnosti.

Ondřej Čížek