Logo text

Kdo je tajemný Martin Šírek, kterému vyšla deska u BiggBoss? > Rozhovor

M BB
05 06 2017

Možná jste si po poslechu úvodního singlu s názvem Insolventní impotent kladli otázku – kdo je to ten Martin Šírek, který vydal u BiggBoss desku Děkuji s produkcí od Romana Holého z Monkey Business či JAR? Pokusíme se vám to přiblížit níže krátkým rozhovorem.

Proč “Děkuji”?

Původně se mé debutové album mělo jmenovat Jděte všichni do prdele, ale moje daňová účetní mě přesvědčila o mírnější variantě. Ono poděkování patří především Doc. Zíkovi, který mě na klatovské psychiatrii vyladil do dnešní skvělé formy.

Jakou cestou prošla fúze Martin Šírek a Roman Holý, než dospěla do podoby tohoto alba?

Fúze vlastně započala velmi nešťastně v roce 1974. Tím, že mi Roman počmáral propiskou moji kultovní tašku KISS nápisem CCCP. Dlouho jsem ho nebral vážně a situace se vlastně nezměnila ani dnes. Což vyvrcholilo tímto skvělým albem.

Vznikaly texty až do konkrétních hudebních podkladů? Nebo jak vůbec u projektu tohoto typu probíhal jeho tvůrčí proces?

Ne. Texty tvořím nepřetržitě od devíti let. Mám jich v šuplíku asi 6500, ale jen skutečné perly spatřily světlo světa. Jelikož mi chybí na pravé ruce tři prsty, tím pádem jsem se nikdy nenaučil na žádný hudební nástroj, musel jsem nechat tvorbu hudby na někom jiném. Původně jsem chtěl natáčet s Markem Ronsonem, ale právě bohužel pracoval s Lady Gaga. Roman mi dlužil nějaké peníze za výrobky z kovu, tak jsem mu dal šanci.

Když si člověk zkusí “vygooglovat” jméno Martin Šírek, příliš mnoho se nedozví. Zarytější posluchači však určitě alespoň tuší – přesto – kdo je ve zkratce vlastně Martin Šírek a co má všechno zasebou?

V první řadě spolupráce se sovětskou GRU. Dlouhá léta jsem vozil chleba ze Šumavy Helmutu Kohlovi. Rozvrátil jsem 4 poměrně funkční manželství, naučil se cmundu po kaplicku, přibral 74 kg a přispěl jsem k rozvratu několika kapel.

Nelze nevypíchnout poněkud bizarní a explicitní názvy/texty písniček, stejně tak jako jejich originální a nevídané podání. Dá se tenhle styl nějak pojmenovat/zařadit?

Rozhodně ne.

Osobně mě nejvíce zaujaly názvy jako Žíla má hlad, Insolventní impotent nebo Zbičuj mě tkaničkou od plavek. Celkem crazy. Máte vy nějakého favorita z alba?

Vždy jsem chtěl dělat věci na maximum. Tudíž každá z těchto skladeb je mým favoritem.

Album právě vychází u BiggBoss. Chtěli byste k němu natočit i nějaký videoklip?

Samozřejmě. Současné mediální prostředí je zamořeno tvorbou kumštýřské lůzy. Má odpověď bude razantní, a připravuje se v podobě videoklipu k singlu Kočička přede.

Uvidíme vás někde společně naživo?

Jistě, v pivnici U Tygra.

Vzkaz na závěr?

Nevěřte nikomu, komu chybí tři prsty.

Desku Děkuji můžete kupovat na našem e-shopu či v digitální podobě na iTunes, Spotify či Google Play.