Logo text

Karel Veselý > Bomba Funk

BB B
05 06 2017

První titul nové prozaické řady vydavatelství BiggBoss obstará románový debut hudebního publicisty Karla Veselého. Surreálná groteska Bomba★Funk vypráví příběh fiktivní funkové kapely, kterou na samotném konci komunismu nechal sestavit prezident Gustáv Husák. Pod rukama oddaného svazáka Jiřího vyroste skupina Funky Leninz, jež má svými ryčnými, optimistickými písněmi znovu zažehnout ducha revoluce. Hvězdná kapela sestavená z nejvíce funky osobností československé kultury a sportu se od coververzí Jamese Browna a Parliament dostane až k monumentálnímu konceptuálnímu dvojalbu, celou dobu se ale musí potýkat s překážkami, které jí do cesty staví generální tajemník Miloš Jakeš. Podaří se Funky Leninz nastolit všeobecný funk?

Karel Veselý (*1976) patří mezi přední osobnosti domácí hudební publicistiky. Spolupracuje s Radiem Wave, časopisem Full Moon nebo online deníkem Aktuálně.cz. V roce 2010 vydal v BiggBoss ceněné dějiny tzv. černé muziky – Hudba ohně. Dále se podílel na knižních publikacích Kmeny, Made in Japan, Fordlandia nebo Planeta Nippon. Bomba★Funk je jeho literární prvotina, která ale tématicky navazuje na jeho publicistickou činnost. I v lehkém, humoristickém tónu se zde Veselý ptá na otázky spojené se schopností hudby měnit svět a běh dějin.

Mystifikační román Bomba★Funk o síle hudby překračující všechny ideologie doplnila svými ilustracemi dvojice Jiří Franta a David Böhm. Ať už ve dvojici či každý zvlášť patří Franta a Böhm mezi výrazné postavy domácí výtvarné scény poslední dekády. Jejich doménou je kresba, fascinuje je ale hlavně samotný proces tvorby. Mají za sebou řadu výstav či oceňované knihy Proč obrazy nepotřebují názvy, Průvodce neklidným územím nebo Hlava v hlavě. V roce 2012 vydali v BiggBoss svoji retrospektivu Nulla dies sine linea. Román Karla Veselého doplnili šestnácti černobílými kresbami a obálkou.

Release party románu Bomba★Funk proběhne 13. června 2017 od 17:00 do 19:00 v knihkupectví Rekomando / Polí5.

Knihu můžete objednávat na našem e-shopu už nyní