Logo text

The Last Jedi > First Order startuje gigantický křižník a kráčí s gorilími walkery

T FI
25 08 2017

Do premiéry The Last Jedi právě teď zbývá 111 dnů. Imperialistický First Order cítí příležitost a hlásí se o slovo. Liberální odpůrce se už předem snaží zastrašit tím, že před intergalaktickou veřejností odhaluje první fotky a detaily svého nového těžkotonážního arzenálu.

Oba kusy, jak brutální kráčející kolos AT-M6, tak gigant Dreadnought, jsou dílem Kevina Jenkinse, ústředního design supervizora nových Star Wars. V rozsáhlém interview pro starwars.com Jenkins prozrazuje, že image obou kosmických zbraní od počátku vycházela z inspirací nacistickým i spojeneckým arzenálem II. světové války i z přesvědčení, že vzhledově musí (v rámci technologické evoluce) přirozeně navazovat na předešlé výtvory vaderovského Impéria.

Jenkins v rozhovoru často mluví o iteraci, tedy o přiznaném opakování osvědčených elementů v odlišném kontextu, jako o klíčovém principu práce svého týmu na The Last Jedi. Při bližším pohledu na oba vytuněné kusy je ovšem jasné, že Jenkins a spol. si v žádném případě nedovolili čistou kopírku. Oba těžkoobrněnci sice vizuálně jasně navazují na původní militaristické ikony z Empire Strikes Back (1980) a Return of the Jedi (1983), rovněž ale disponují agresivnějším a animálnějším hi-tech designem současnosti.

Stejně jako v případě The Force Awakens, i nyní se First Order přiznaně ohlíží za vlastní historií – aby ji plně respektoval, ale také citelně aktualizoval a učinil tak věci dynamičtějšími, vyostřenějšími i velkolepějšími. Tady je pár detailů, které tvoří funkční celek:

AT-M6
Pokračování legendy. Imperiální walker, robustnější následovník AT-AT, který v Empire Strikes Back důležitě kráčel po ledové planetě Hoth. Zatímco tento původní typ Jenkins považuje za kombinaci slavného německého panzeru se psem, svůj aktuální návrh od počátku formoval především dle majestátního a hrozivého postoje ohrožených goril. Při pohledu na mohutná chodidla je jasné, že háky a ocelová lana Snowspeederům tentokrát asi příliš nepomohou.

Dreadnought
Těžce obrněná platforma s délkou přes 7 600 metrů, dle Jenkinse asi tak dvaapůlkrát větší než jakýkoliv předchozí Star Destroyer. Jako klíčová inspirace posloužil i legendární japonský křižník Yamato, jedna z nejobávanějších, protože nejmasivněji vyzbrojených lodí II. světové války. Zatímco Finalizer v The Force Awakens vesmír prorážel agresivně jako mohutný ostrý šíp, těžší Dreadnought pluje s větším přehledem a klidem jako obávaná vlajková loď totalitního režimu. Tedy alespoň do chvíle, než začne hladce a ladně řezat planety.

Ondřej Čížek