Logo text

FVTVRE > Sovy, děti, FOK & MESS

M FI
03 09 2017

Tohle je MESS. První kytarová bouře z chystaného stejnojmenného EP pražské formace FVTVRE. Trvá minutu čtyřicet vteřin, je tvrdá, intenzivní a v živém provedení pravděpodobně zrealizuje svůj potenciál rvát střechy.

Chaos and mess, ain’t no solution. Hlavním tématem tu sice může být skličující bezvýchodnost, FVTVRE však k svému bezprostřednímu nástupu využívají natolik přirozenou živelnost a agresi, že výsledek působí maximálně svobodným a osvobozujícím dojmem. Jsou tak trochu jako bestie utržená ze řetězu, jejich hlavním arzenálem je punková hrubost a špinavost, Kayův jedovatý atak skrze hlas i text. Příjemné to není, burcující ano. Pozornost teď laskavě věnujte i vizuálnímu provedení tracku:

Sovy a děti nejsou tím, čím se zdají být
20 fotogenických dětí, 1 vehementní fotografka, 1 studio. V hlavních rolích ale především zneklidňující audio/vizuální kontrast a nenaplněné očekávání z toho, co z téhle bizarní situace vzejde. Nevzejde nic, co by stálo za řeč, na druhou stranu po celou dobu ve vzduchu visí vycepované nervy i chuť pustit si vše znovu kvůli tracku i kvůli touze zachytit, co všechno se děje v bleskových prostřizích. Štěpán FOK Vodrážka ještě není Tyler Durden, ale efekt nebo spíš pocit skryté hrozby tvoří vynalézavě. Je to MESS, ale s režií, která myslí na atmosféru tracku i na hru s diváckým očekáváním.

Ondřej Čížek