Logo text

Impérium vrací úder > supersonic event v Uherském Hradišti

M FI
15 11 2017

Dva intenzivní tripy k jádru britské kulturní renesance v průběhu 90s. V pátek 24. listopadu v rámci Dnů britského filmu a kultury.

Impérium vrací úder
Od lesku a bídy britpopu po zážeh Arctic Monkeys
přednáška / 21:30 / Kino Hvězda

První polovina 90. let 20. století. Staronový pojem Cool Britannia označuje hrdé impérium s inovovanou kulturou, v jehož čele stojí nejmladší britský premiér Tony Blair. Přednáška Ondřeje Čížka o strmém vzestupu a bolestivém pádu fenoménu jménem britpop. O jeho politice, vizualitě a odkazu, o nesmrtelném kultu The Stone Roses, kokainových albech Oasis i o umělecké dravosti Blur. A nakonec i o tom, kdo scénu pohřbil zaživa a kdo přišel s architekturou kytarové budoucnosti.

OASIS: SUPERSONIC
dokument / 22:30 / Kino Hvězda

Brilantní dokument, který velmi citlivě (a vubec poprvé!) dva egomaniakální psychopaty – bratry Gallaghery – vyobrazuje konečně taky jako lidi. Příběh od dospívání přes budování snu až po jejich nenávistný vztah s násilnickým otcem. Místy skutečně velká palčivost, která končí u přerodu v megalomanskou a naprosto neúnosnou značku. A také u toho, co přesně znamenalo být v roce 1996 v Knebworthu a prožívat kolektivní “supersonic event”.

EVENT