Logo text

Úvodní pojednání o culíku aneb dva culíčkáři upozorňují na aspekty upozorňování

08 05 2011

Jistě jste mohli propadnout dojmu, že frekvence používání slov culík a culíčkářství (popřípadě culíčkaření – pozn. Doktor D Kak, studovaný vymahač peněz), na našem webu notně vzrostla. Proto je nutné objasnit vznik a smysl těchto výrazů. Praotec culík je postava ze seriálu The Simpsons (1989 – ((mimochodem je to nejdéle běžící animovaný seriál v historii veškeré televize)) jménem The Comic Book Guy, který je ve skutečnosti velmi přesně vystižený krystal culíku, Komiksák mimo masivní nadváhy vlastní i fyzický culík a jeho láska k věci byla definována skrz mnoho dílů tohoto cartoonu. Částečně se culík překrývá i s termínem Nerd.
Culík je pak primárně symbol, který vede k celému spektru běsnění. Culík je mastný a je na něm vidět, že byl dlouho v obýváku, někdy bývá doprovázen proplešatělostí či dokonce holohlavostí, což culík nikterak nezmírní, protože je srdcový. Culík hoří láskou k disciplíně. Culík je ortodoxie a zapálení. Culík miluje své konkrétní disciplíny až za hrob a sám sebe skrz ně definuje. Culíčkář je chodicí encyklopedie.

Sraz dvou a více culíčkářů spočívá v neustálém vzájemném upozorňování na perly daného probíraného oboru a v masivním roztáčení fyzických či imaginárních culíků. Culíčkář je ten nejvášnivějsí sběratel, bývá kazatelem i divákem zároveň. Velmi rád upozorňuje, často sbírá několik segmentů či druhů culíku najednou.
Mezi typické okruhy zájmu culíku patří comics, hudba (předně veškeré odrůdy metalu, rapu, filmových soundtracků a různých okrajových nepochopených žánrů), film ( je to především sci-fi, horror, fantasy či animovaný film, ale i veškeré druhy všeho), literatura (podobně jako film + všechno), sbírání limitovaných sérií postaviček, hry všech národností a žánrů, věda, ale i například veškeré technologie či futurismus. Culíčkář buduje masivní sbírky originálních audio i video nosičů, sérií postaviček, původních vydání knih a comicsů, ale i oblečení propagující specifický culičkářův fetiš (metalová trička, herní trička atd), nebo odkazující na tu či onu formu culíčkářství.
Culíčkář pěstuje humor, kterému rozumí pouze jiní culíčkáři. Culíčkář žije často osamoceně, ale nevadí mu to. Má mnoho jiných přátel, jako jsou C3P0, Ridley Scott, Hal 3000, Kerry King, Bender, Kreveťáci, Morfeus a spousty a spousty dalších. Ženy v culíku nehrají příliš důležitou roli, proto jí nebudou hrát ani v tomto článku. Vyjímku tvoří ženy s culíkem (culíčkářky).
Culíčkář je na rozdíl od běžných lidí člověk s pevným názorem na věc, nechá se ovšem ovlivňovat ostatnímy culíky. Tvorbě, kterou dříve odmítl, dává do budoucnosti šanci a zkouší k ní najít cestu. Správně rozvinutej culík nutí culíčkáře některé filmy, knihy, desky a comicsy konzumovat stále dokola a to po celý život. Culíčkář je proto např. odsouzen k celoživotnímu projíždění Star Wars série zepředu i zezadu, seshora i zdola, je nucen přetáčet určité krystalické sekvence neustále dokola, včetně scén s Jarjar Binksem, ke kterému se snaží vytvořit si alespoň nějaký vztah a tím zároveň pochopit motivaci George Lucase k obsazení této postavy do filmu. Culíčkář zná svůj okruh zájmu od Áčkové kvality až po Éčkovou až eFkovou. Neohrnuje nos nad ničím z žánru, pouze umísťuje jednotlivá díla do přesně známkované tabulky.

Každý z nás má svůj vlastní culík, menší či pěkně rozvinutý a masivní. Pěstujme své culíky a milujme věc.

May the Force be with you!

<%reklama%>

518 ďurech