Logo text

Triple-I
Pravěk computer animace!

12 06 2011

Vzpomínam si velmi dobře na reálný dojetí, který jsem pocítil když jsem v roce 2004 sehnal v Berlíně 2 DVD Tron. Samozřejmě mluvím o původním filmu z roku 1981. Tenhle flick miluju a má pro mě nezaměnitelný kouzlo, i díky svojí béčkovitosti, díky Syd Meadovi (o kterém jsme psali zde) a nepochybně i díky tomu, že obsahuje první počítačový animace, které kdy byly použity ve filmu. Mnoho z nich má na svědomí skupina computer hipíků z tehdejší společnosti Triple-I aka Information International. Kouzlo jejich práce jsem nalezl právě díky bonusovému DVD u původního Tronu. Před nedávnem se na youtube objevil jejich showreel z roku 1982 (obsahuje práce z let 1976-1982!). Jedná se o skutečný pionýrství na poli computer animace, z jejich videí tryská atmosféra: Teď nastává budoucnost! Sledujte, jsme už v tomhle levelu!
Rotující kraslice, levitující konvice, chlápek žonglující s RGB objekty, to všechno patří k počátkům technologie, do které se vnořujeme postupně víc a víc, začíná nás zcela obklopovat a během pár let se ponoříme pod hladinu zcela a naprosto. Mluvím o computer grafice, potažmo animaci, mluvím o cyber světě, o Tronu – pohádce, která to všechno skvělě předpověděla.

Information International, Inc. (Triple I) 1982 demo reel

Triple I (1976-1979)

Znělky pro pořady a společnosti jako Tornado, CBS, ABC nebo Mercedes jsou dnes už klasikou. Jejich jednoduchý, ale veskrze geniální look pravděpodobně nejlíp přetavila v retrofuturistický videoklip skupina Justice.

Justice – DVNO

518