Logo text

Legendární závod Pikes Peak je za dveřmi!

18 06 2011

Něco pro oktanové nadšence. Jeden z nejšílenějších, a zároveň nejdemokratičtějších automobilových závodů roku je za dveřmi. Pikes Peak International Hill Climb je závod v americké Coloradu Springs, ve kterém stovky všech nejrůznějších závodních a sériových aut, veteránů, náklaďáků, motorek a čtyřkolek závodí už 95 let každý rok do zhruba 20ti kilometrového kopce, přes 156 zatáček do výšky 4200 metrů nad mořem. Letošní závod je v neděli 26.června a mezi odborníky se očekává, že by mohla padnout magická hranice rekordu. Nikdo totiž zatím nepřekonal 10ti minutovou hranici a rekord drží od roku 2007 japonský pilot Nobuhiro „Monster“ Tajima s 10:01.41 min.
Favorité na překonání rekordu jsou letos dva – Rhys Millen, vítěz několika ročníků se svým novým Hyundai Genesis RMR PM580, které Hyundaie z našich ulic opravdu moc nepřipomíná. Druhým je pak Paul Dallenbach, který se svým týmem postavil 1307 koňový (!!) o 307 koní víc než Veyron) zadokolkový (!!) speciál. Určitě to bude parádní souboj.

Typická nedělní projížďka na Pikes Peak…

Krátký highlight z jednoho ročníků

Hyundai Rhyse Millena

Speciál Paula Dallenbacha

A na závěr úžasný film z roku 1988, ve kterém je zachycena rallyová legenda Ari Vatanen při své jíždě na Pikes Peaku v Peugotu MI16.

Stránky Pikes Peak zde

Charvi