Logo text

Šílený profesor Ďurech
Rizika přílišné optimalizace

28 07 2011

Byl jsem na tuto zem seslán, abych masivně upozorňoval. Dnes proto upozorním na další z konceptů, které můj soustruh v kebuli neustále obrábí.

Všiml jsem si, že žijeme v době naprosto nepoměrné optimalizace. Zatímco výpočetní technologie – počítače,Síť atd – se neustále zdokonalují, jiná odvětví lidské činnosti, jako je získávání energie, jsou zapíchlá na bodu mrazu a jsou v podstatě tam, kde byla před sto lety (pokud se jim vůbec podařilo se prodrat na povrch známosti).

Háček je v samotné optimalizaci. Pokud o ní chceme mluvit, musíme mít vždy na paměti, k jakému cíli směřuje. Musíme mít bod A a bod B, abychom se vybabrali z relativistické kaše.

Všiml jsem si, že spoustu věcí naprosto cíleně směřuje k tomu, aby nefungovaly. Přímo se vyžaduje, aby do nich byly zasévány chyby a pitomosti, aby se udržovala určitá míra pomalého vývoje, aby produkt stál vždy více či méně za hovno a pomalu se toto hovno stírá updaty a novými verzemi, a zatím se nenápadně přimazává hovno nové, aby bylo co odstraňovat. Toto je vlastně taková chtěná anti-optimalizace. Skutečnou optimalizaci, která má za cíl odstranit hovna z produktů, konceptů, myšlení, tu aby člověk hledal s virgulí na poušti. Optimalizují se pouze nepotřebné sračky, které vedou k závislosti na několika pupečních šňůrách, které potom mohou být podle libosti odstřihávány, s velikou účinností. Celý boj proti drogám je zkurvená fraška a krásný případ anti-optimalizace. Zeptejte se Jindřicha Vobořila. Není zájem o řešení problému, celý zájem spočívá v jeho neřešení. Stejně tak je tomu s výpočetními technologiemi. Nepřipadá mi, že mít všechno připíchlé na jedné Síťi, je dobrý nápad. Stabilní systém je vždy ten, který má mnoho sloupů, na kterých stojí. Pokud jeden spadne, ostatní ho udrží. My si tady stavíme kavárenský stolek na jedné nožičce a kávička se nám rozleje do klína a spálí nám čůráky. Papír vydržel tisíce let, nezbavujme se ho! Auta poháníme sračkou, kterou čerpáme ze země, a ať už dojde nebo ne, je to debilní zastaralý koncept. V jednom atomu vodíku je energie…Jídlo se vozí z druhé půlky zeměkoule a země začínají být nesoběstačné. Ve feudalismu byl hrad a kolem něj pole, úroda z polí se svážela na hrad. Co se stalo se zdravým rozumem? Představte si válku, kombinovanou s výpadkem proudu. Byli bychom všichni v prdeli. Uzavření hranic – žádná vlastní ropa, všechny digitální informace nedostupné, žádné žrádlo…průser de luxe.

Mám super počítač, který mi utře moji mentální prdel, ale když mě někdo střelí nebo si zlomím nohu, pojedu do nemocnice čtyřkolákem, na nohu mi dají hadr, aby zastavili krvácení a udělají se mnou to samé jako v první světové. Opravdové pokroky ve zdravotnictví neprobíhají. Rakovinový kšeftík pořád tak krásně kvete…psychické nemoci, které se léči prášky…to, že to často nejsou nemoci, ale běžné potíže, o tom se drží huba…bipolarita, rozdvojená osobnost…zakázat nám rostlinné drogy a nahradit je schválenými brutálními drijáky, které z nás udělají chodící slintající čůráky…přelet nad kukačím hnízdem…spadli jsme do pasti internetu…za jeden klik na youtube dostanu tisícinu koruny z OSY…umělec, co neslouží, bude odstaven, finančně…fyzická likvidace vytváří mučedníky a dodává jim sílu…pošlete ho pod most, ať tam přednáší krysám…

Zákony optimalizace jsou podle profesora Ďurecha následující 1. Optimalizují se pouze neškodné, nedůležité koncepty, které vedou k závislostem na několika schválených usměrněných drogových proudech 2. Důležité věci je zakázáno optimalizovat, protože jsou důležité a mohly by skutečně pomáhat.

Kdo chce optimalizovat a nemít v životě problémy, ať slouží anti-optimalizaci. Potom mu bude dovoleno fungovat. Kdo chce skutečně optimalizovat, pomáhat, ať se připraví na to, že může jednoho dne zmizet, projet se v kufru nebo bude vyhrožováno jeho rodině…některá kuří oka vás nechají zmizet lusknutím prstu. Optimalizujte proto opatrně. Musíme hrát podle určitých pravidel, jinak přijde brutální protiúder.

May the force be with you.

ďurech