Logo text

Francis Ford Coppola
Twixt

FI
03 08 2011

Francis Ford Coppola, slavnej dvaasedmdesátiletej režisér, producent a scénárista, oznámil návrat ke svým filmařským kořenům a představuje svůj novej ujetej film s názvem Twixt. Coppola patří k nejuznávanějším hollywoodským filmařům, a to nejen díky takovejm klenotům jako např. jeho The Apocalypse Now (1979), trilogie Godfather (1972, 1974, 1990), Dracula (1992) či Frankenstein (1994). Právem patří do skupiny označované jako The New Hollywood, vedle jmen jako George Lucas, Martin Scorsese, Woody Allen, Steven Spielberg, Brian De Palma atd., kteří všichni vnesli nové nápady a postupy do americké kinematografie.

Fanouškům na nedávném festivalu Comic Con v San Diegu předvedl režisér svůj nový dobový horor Twixt inspirovaný texty Nathaniela Hawthorna a Edgara Allana Poea, natočený ve formátu 3D. Film střídá 3D scény se záběry připomínajícími počátky kinematografie a náladou prý často upomene na Městečko Twin Peaks. Děj vypráví o nepříliš úspěšném spisovateli (Val Kilmer), který zavítá do severokalifornského městečka Swan Valley a začne se zajímat o zdejší záhadnou vraždu mladé dívky (Elle Fanning). V příběhu se kromě reálné roviny zapojuje i rovina snová, v níž spisovatel hovoří s E. A. Poem (Ben Chaplin). Dál pátrá po pravdě, která se nakonec ukáže být blíž jeho vlastnímu životu, než kdy mohl předpokládat.

Coppola tvrdí, že chce do filmů “znovu přivést život”. Uspořádá proto turné po třiceti městech a spolu s Danem Deaconem (tvůrce hudby pro film Twixt), případně dalšími DJs, prý publiku pokaždé sehrají jiné představení. Budou naživo mixovat hudbu a vkládat do základního filmu další nepoužité záběry. Údajně půjde pokaždé o zcela jiný způsob vyprávění příběhu a měnící se zážitek, jenž se přizpůsobí náladě publika. Film se prý stane živým představením a organickým materiálem, jenž změní tvar každou noc. To jsou poněkud silná tvrzení, ale počkejme se si na premiéru. První vypuštěné záběry a několik fotek sledujte níže.



13