Logo text

Šílený profesor Ďurech
Bezpečná zóna

18 08 2011

K čemu by primárně měla sloužit bezpečná zóna? K odpočinku, regeneraci a výchově dětí. Bezpečná zóna není domov. Bezpečná zóna je přechodná fáze. Co je domov? Válka. Rej šrapnelů.

Lidé se snaží trvale osídlit bezpečnou zónu. Všechna současná propaganda vede k vytvoření iluze permanentní zóny klidu, jakéhosi ráje na zemi. Je to však pěkně z prdele ráj, bakelitová sračka z reklamy, ideální androidí rodinka v umělohmotném úsvitu zubní pasty.

Je to klid vykoupený válkou uklizenou za hranicemi, hmatatelnou válkou.

Bezpečná zóna je nevýnosný komunistický podnik. Uděláte si ráno tři kafe, dopředu víte, co kolik komu prodáte, papírovaní na půl hodiny a potom se čumí a dělá se, že se pracuje.

V bezpečné zóně je všechno pečlivě uklizeno. Všechny problémy mají svoje přihrádky a skříně, s nápisy a příslušnou medikací. Lék je skříň zavřít a čumět jinam. Na povrchu je město malebné. Je to kýčovitý marcipánový skanzen. The Town of Spectre.

Toto místo je pro ty, kdo se nechtějí spálit. Někteří se nespálili nikdy a někteří popálení tu protáhli svou rekonvalescenci na trvalý pobyt. Je to místo přízraků. Nic se tu nezíská ani neztratí. Neděje se tu totiž nic. Při dlouhém pobytu nastává opravdová smrt. Je to místo, kde se zavírají oči uši ústa. Pod vším tím držení huby kvílí vítr mučených duší, prohání se po krásných ulicích. Andělé strážní opouštějí své hostitele, protože kdo by pro ně pracoval? Proč by někdo makal pro dvacetileté důchodce?

Bezpečné koncepty života. Tohle je tohle a tohle je tohle a takhle mi to funguje a dál se dívat nebudu. Puzzle pro děti do tří let. Vidíte jak se Daniel trápí a jak už několikrát málem přišel o rozum? To se vám stane, když budete strkat čumák tam, kam nemáte. Co z toho má? Nic. Podívejte se do těch jeho šílených očí.

Bezpečňáci jsou často velmi namyšlení, protože nafoukanost je automatický defenzivní mechanismus nevědění. Když víte hovno, musíte hrát divadlo, pokud nechcete ukázat, že jste malé vystrašené dítě. Prásknete sami sebe než uděláte první pohyb, ani nemusíte k výslechu.

Zdi Safezonu jsou obehnány strachem, jsou to naparáděně vyštukované perníkové zdi, se spoustou mouder a varování, jak to venku stojí za hovno. Je tam pustina, chcípnete tam, kdo by tam chodil, lepší zůstat doma a koupit si nějakej cuc-na-kládě.

V Bezpečňákově je spoustu her na vyblbnutí. Můžete si hrát na hrdiny a mudrce. Stačí si vzít do podpaží chytrou knížku nebo si zapnout trenažér smrti se svými kamarády. Super fun times. Jsou tu k dispozici simulace všeho druhu. Nic u čeho by se dalo zařvat. Všechno je bezpečné. I drogy jsou bezpečné, schválené městskou radou. Pokud jsou nebezpečné, stará se rada o společenskou diskreditaci feťáků a zároveň o udržení jejich zákaznické základny, protože kšeft je kšeft. Když už to berou, we want in…

Většina produktů a konceptů je tu falešných a zavádějících, kromě těch, které propašovává guerillový odboj, který se snaží rekrutovat nadané děti a odtrhnout je od marcipánových pupečních šňůr. Přehlcení trhu Bezpečňákova v posledních desítkách let umožnil nebývalou možnost podstrkávání podvratných konceptů, kterých si Fízl ani nedokáže všimnout, protože není schopný rozeznat, co je fikce a co je návod. Je z toho zmatený a vychutnává si svoji liberální polívčičku, kterou si navařil. Uklidňuje se tím, že v tom bordelu si toho nevšimne nikdo další. Občas se ale objeví dítě, které cítí ten puch na míle daleko a chce z Bezpečňákova vypadnout. Spousty děcek cítí smrad, ale skončí u toho, že ho komentují, protože to nezklame. Bezpečná revolta je sexy. Nemusíte se spálit a zároveň se cítíte jak Spartakus. Jsou to připosrané machrující děti, které nechtějí platit za koláč, ale zároveň ho žrát. Opravdoví hrdinové už takřka vymřeli. Máme tu namísto toho legii připosránků, simulovaných hrdinů, co se nehodí ani do televize.

Láska tu není skutečná, je to imagová záležitost, která slouží umocnění pohodlí. V Bezpečňákově vše řídí koncept Smrti a Pohodlí. Je to realita masek, maškarní bál, obrovská hra na schovávanou, kterou hraje tolik lidí najednou, že vzniká iluze toho, že se žádná hra nehraje. Není tu jediná zastávka Galaktické hromadné dopravy.

Safe Zone praská ve šveh. Všichni se tam chtějí nasrat. Bezpečňákov vysává celý zbytek světa pro udržení neudržitelného. Její spisovatelé, malíři a hudebnící stojí za hovno. Jsou totiž bezpeční a je jim dovoleno fungovat. Kdokoliv funguje na masové škále, je na vrchních příčkách podezřelosti kolaborace. Jenom ty nejúžasnější agenti zůstanou nepolapeni, ti nejlepší.

Bezpečná zóna je smradlavé místo pro turisty a důchodce všech věků. Zkuste bydlet celý život v lázních. Město už je tak bravurně bráněno a stráženo, že člověk musí kouzlit, aby se dostal za jeho střežené brány. Svoboda začíná tam, kde končí hranice města.

Profesor Ďurech vás zdraví z krásné Oázy v poušti. Není to tu tak hrozné, jak se říká. Ba naopak, je to tu nádherné. Stačí pouze zešílet a několikrát zemřít a vydat se na cestu.

And the road becomes my bride, I have stripped of all but pride, so in her I do confide, and she keeps me satisfied, gives me all I need. And with dust in throat I crave, only knowledge will I save, to the game you stay a slave, rover wanderer nomad Vegabomb, call me what you will.

ďurech