Logo text

Cenzura A Trapnost Ruské Církve
Putin & Kiril

17 07 2012

V ruské pravoslavné církvi to chodí opravdu dost divně.
Na půdě jednoho z jejích nejdůležitějších _svato_stánků v Moskvě – chrám Krista Spasitele, kde také zahrály Pussy Riot svou punkovou modlitbu za vyhnání Putina – se totiž běžně prodává zboží jakéhokoli druhu. Na samotném podnikání církve by ještě nemuselo být nic zas tak divného, ale to by se nesmělo jednat o ruskou pravoslavnou církev. Církev se totiž neobtěžuje zbytečným papírováním s účtenkami či placením daní. Církev tím samozřejmě porušuje obchodní zákoník, bez odvádění daní by si toho prezident Putin moc nekoupil, ale komu by to vadilo, když si pak šéf ruské pravoslavné církve může koupit např. další luxusní hodinky za několik desítek tisíc dolarů jako každý správný chudý poslíček boží.
Dalo by se to ale ještě pochopit, kdyby hned po odhalení tenhle pochybný byznys skončil. Trapnost v ruském propojení Kirilla coby představitele duchovní moci s nejvyšším pohlavárem světské moci Putinem (nemají od sebe rozhodně daleko, oba jsou to bývalí tajní agenti KGB) ale nezná hranic. Církev se po skandálu hájila tím, že získané částky za zboží jsou vlastně darem, protože cena uvedená přímo na předmětech je prý cena doporučená. Ok. Ruští novináři ale vyzkoušeli velmi rafinovaný trik: zašli do Chrámu Krista Spasitele a prodavačce za zboží chtěli zaplatit o sto rublů méně, když je to jen cena doporučená. A ejhle, nešlo to. Být trapný mocným Rusům nevadí, protože spravedlnost ve svůj prospěch si zařídí.
Celá věc se dostala k pověstně nezávislým ruským soudům a ty opět nezklamaly. Stížnost podaná Asociací spotřebitelů se jednoznačně zamítla. A Kirill může krásně vydělávat dál bez danění. A asi ne málo: jeho církev totiž provozuje i nějakou dílnu, klenotnictví či myčku aut.
Vraťme se ale ještě zpátky k pastýři Kirillovi a jeho svatým, ale zkurveně drahým hodinkám, které by si jako oddaný křesťan, jeho evidentní přetvářka, asi neměl kupovat. Kirill tuhle vášeň vždy odmítal, samozřejmě. Trapnost by se ale jako na něj lepila: na offi stránkách ruské pravoslavné církve se objevila fotka s dosti amatérskou retuší Kirillových hodinek. Zářící hodinky, údajně značky Breget za 35 tisíc dolarů, se totiž odrážely i na stole, čehož si grafici už nevšimli. Církev se tedy poté omluvila a svalila to na prostou editorku, církev samozř nic netají.
A nově podepsaný Zákon o informacích jasně cenzurující internet v Rusku přirovnávaný k cenzuře v Číně nebo tzv. Bič na demonstranty v podobně radikálně zvýšených pokut za nedovolené meetingy jsou jen další záležitosti dokreslující celou tamní situaci.
Holky z Pussy Riot jsou po 5ti měsících ve vazbě oficiálně obžalované a článek o tom, jak to dopadlo přineseme ihned po rozsudku, který by měl být znám za pár týdnů.

Kirillovy neexistující hodinky Breget za 35 000 dolarů

Není hlasu

Matthew B