Logo text

4 Nejlepší Vily Světa
Vila Steiner

A
05 08 2012

Po Vile Tugendhat od Miese van der Rohe, Vila Savoye od le Corbusiera a Vile Robie Franka Lloyda Wrighta je čas představit poslední vilu, která se řadí mezi čtyři nejlepší vily naší planety.
Vila Steiner je dílem zlobivého a provokativního dítěte narozeného v Brně v druhé polovině 2O. století. Z mladého buřiče se ale vyklubala velká architektonická osobnost, která inspirovala i taková jména jako třeba Le Corbusier nebo Ludwig Wittgenstein. Jméno, o kterém autor tohoto článku píše, zní Adolf Loos.
Adolf Loos začínal tvořit v době, kdy se moderní architektura teprve rodila, a sám Loos jí velmi pomohl dostat se na svět. Jeho díla často šokovala svým novým stylem a nejinak tomu bylo i u vily Steiner, kterou navrhl pro, v té době slavnou, malířku Lilly Steiner.
Vila ve své době vynikala po technické stránce a byla to i jedna z prvních staveb vůbec, ve které Loos použil svůj slavný tzv. Raumplan. Jedná se o takový jeho osobní princip domu vyznačující se prací s různými výškami místností. Vila se taktéž tváří z ulice jako dvoupatrová, ale ze zahrady můžeme vidět, že Loos přidal ještě jedno chráněné patro.
Je navíc velmi sympatické, že Adolf Loos nezapomněl na svou rodnou zemi a postavil nám zde několik budov, ze kterých nejvíce září slavná Müllerova vila v Praze, na kterou BiggBoss už také zaměřuje své oko.

Matthew B