Logo text

Where Architects Live
Do Kuchyně 8 Slavných Architektů

A
08 03 2014

Milan Design Week 2014 se otevírá za dva měsíce a jeho součástí bude i výstava Where Architects Live, díky níž se můžeme podívat do prostor, kde se připravují ty nejlepší architektonický chody. Na fotkách i videích zaznamenává kurátor výstavy soukromý byty i kanceláře osmi slavných architektů dneška od Zahy Hadid a Davida Chipperfielda přes Shigeru Bana, Doriana Fuksase nebo Daniela Libeskinda.
Pořízený materiály ukazují, že architekti jsou vlastně celkem puntičkáři i ve svých domovech a na pořádku si zakládají. „Je to už takovej stereotyp,“ píše archdaily, „že architekti mívají na svých pracovištích bordel – jak praví přísloví, z chaosu se rodí tvořivost. Připravovaná výstava na letošním Milan Design Weeku hodlá ale tenhle mýtus rozprášit.“
Následující fotky jsou jenom zlomkem projektu, až se objeví i další materiály (pokud, snad), hned je sem plesknem.

Shigeru Ban
Dům japonského architekta Shigeru Bana stojí v Tokijském lesíku a architektovým hlavním úkolem při jeho stavbě bylo vyhnout se pokácení jedinýho okolního stromu. Dům nabízí především výhledy do okolí a přísun velkého množství slunečního světla díky masivnímu prosklenému sloupu, který prostupuje středem celýho domu. Kurátor výstavy jej popisuje jako prostor zenového mnicha.

Zaha Hadid
Hvězda současný architektury Zaha Hadid pochází z Iráku, v jehož hlavním městě Bagdádu taky vyrůstala. V sedmdesátých letech studovala architekturu na univerzitě v Londýně, kde si následně založila vlastní ateliér a od té doby tam i bydlí. Její byt je plný různých uměleckých děl – na stěnách visí její rané neosuprematistické geometrické abstrakce ovlivněné představiteli ruské výtvarné avantgardy Kazimírem Malevičem a Elem Lisickým a na stolech se povalují nová díla kanceláře Zaha Hadid Architects charakteristických organických tvarů.
(Pozn., designboom píše, že se jedná přímo o díla Lisickýho, autor se však drží informací serveru archdaily.com. Nicméně nepochybuje, že by si Hadid nemohla dovolit jeho celoživotní dílo).

Mario Bellini
Hlavní dominantou bytu italského architekta Maria Belliniho je devět metrů vysoká knihovna. Ta díky konstrukci připomínající lešení slouží i jako schodiště a dohromady stoupají vertikálně celým bytem. Velkou plochu stěn pak pokrývají barevné abstraktní malby střetávající se s dobovými detaily domu z 19. století.

David Chipperfield
Chipperfield se přestěhoval z Británie do Berlína kvůli přestavbě budovy Neues Museum. Projekt dokončil v roce 2008, v Berlíně ale už zůstal. Se svým studiem sídlí nyní v krásném minimalistickém domě, jehož fasádu i interiér definuje hlavně pohledový beton. Strohý byt doplňuje italský nábytek z padesátých a šedesátých let a zelený sametový gauč a oranžová knihovna předělující prostor mezi kuchyní a obývákem. Chipperfield Na dvůr domu navrhl ještě kantýnu pro místní.

Marcio Kogan
Principál ateliéru Studio MK27 Marcio Kogan obývá dvanácté patro věžáku, který sám navrhl. Majestátní piano uprostřed pokoje zčásti slouží i jako konferenční stůl, zatímco police kolem zaplňují všelijaké suvenýry a tretky. Kogan by si zřejmě rozuměl i s LA4, minimálně co se sbírky vinyl toys týče (kolekci figurek LA4 jsme zde představovali před dvěma lety).

Massimiliano a Doriana Fuksas
Manželé architekti Massimiliano a Doriana Fuksasovi bydlí v jedné z neprestižnějších pařížských lokalit Place des Vosges. Minimalistický prostor doplňuje originální nábytek francouzského návrháře Jeana Prouvého a další umělecké předměty z dílen umělců od Fontany k Paladinovi.

Bijoy Jain a ateliér Studio Mumbai
Hodně netypickou lokaci pro vedení svého ateliéru si vybral Bijoy Jain. Dům, ve kterém bydlí a zároveň pracuje s dalšími šedesáti kolegy, se nachází v zapadlé indické vesnici 30 km od Bombaje. Výjimečnou intimní atmosféru prostoru vytváří okolní staré stromy, které chrání před sluncem i venkovní bazén.

Daniel Libeskind
Libeskind pracovně procestoval celý svět, teď ale zakotvil se svou rodinou v New Yorku. Jeho jednoduše zařízený byt na Manhattanu představuje určité útočiště před venkovním hustle-and-bustle. Zaplňují ho jen tuny knížek a malířských štětců (Libeskind miluje malování), pár legendárních křesel od Le Corbusiera a stůl se žulovou deskou, který rodinu doprovází všude po světě. Výčet míst, kde všude už bydlel, zapsal i do speciální skici pro výstavu – rodné město Lodž v Polsku, Tel Aviv, Bronx, Detroit, Milano, Berlín a nyní Manhattan.

Matthew B