Logo text

Jak dopadl druhý pokus Kanye Westa jako módního designera?

13 03 2012

Kanye West má za sebou uvedení své druhé módní kolekce, tentokrát pro sezónu autumn/winter 2012. Ta se, stejně jako jeho módní debut, odehrála na pařížském Fashion Weeku. Poté, co byla jeho návrhářská premiéra ostře sejmuta kritikou, bylo velkým otazníkem, jak si Kanye poradí se svým druhým návrhářským počinem.

Na podzimní kolekci jsem byla opravdu zvědavá zvláště po jeho ne zrovna zdařilé premiéře. Další sezóna je však za námi a po úterní přehlídce v Paříži můžeme již alespoň z fotek hodnotit Kanyeho uchopení módního návrhářství po loňské mediální kritice.

Kanye West předvedl dvacet modelů. Ty prezentovaly supermodelky Anja Rubik, Abbey Lee Kershaw nebo Karlie Kloss. Co se týče materiálu, často se objevovala kůže a kožich a v barvách jednoznačně převládala černá.

Loňská kolekce byla často kritizována za nepadnoucí střihy, což se z fotek zdá být lepší. S tím by však nesouhlasily minimálně některé modelky, které si na Twitteru stěžovaly na extrémní nepohodlnost předváděných bot. O střihu vyjádřil své pochyby i autor recenze pro The New York Times, Eric Wilson.

Co Wilsona zaujalo více, byla popsaná zkušenost s dohodnutou předpremiérou kolekce. Na místě mu Kanye West sdělil, že o ničem neví a vzhledem k tomu, jak se k němu tisk zachoval v loňském roce, žádnou prezentaci pro média neplánuje. Když ho Wilson přesto vyzval k rozhovoru s tím, že má příležitost vysvětlit své myšlenky a představy, odpověděl takto: If they don’t understand it, they don’t understand it. To nezní zrovna dospěle, ale kdo ví, jak to bylo.

Podporu přišli na přehlídku vyjádřit hudební kolegové Alicia Keys, Swizz Beatz, Common, Big Sean, Cassie nebo Diddy. Z módního světa dorazila šéfredaktorka amerického Vogue Anna Wintour.

Druhá kolekce Kanye Westa zatíženého nálepkou “rapper-turned-designer” je podle mého názoru povedenější než ta první. Některé kožené bundy se mi dokonce líbí. Většina modelů mne ale nijak zvlášť nezaujala a některé z nich mi stále zůstávají záhadou.

Co říkáte vy?

leny