Logo text

RIP Zaha Hadid > Královna současné architektury z jiné planety

A
31 03 2016

Blesk z čistého nebe. Odkládám jiné rozepsané texty a vrhám se na článek, jehož titulku vůbec nerozumím. Při psaní těch třech písmen se jménem Zaha Hadid mi malíček instinktivně skáče na tlačítko “Backspace”. I když jsem si chtěl odpustit emocionální úvod, nedokážu to. Myšlenkový blackout, prsty nechtěj ťukat a potvrdit tuhle smutnou zprávu. Zavrhuji i koncept ryze informativního sdělení.
Infarkt. Stejně jako v případě Jana Kaplického. Stejně nečekaně. Tvrdou dámu vždy v černém outfitu zastihl dnes v Miami. Ve věku 65 let. Držitelka Pritzkerovy ceny. Letošní laureátka RIBA. Můžeme a budeme se ještě strašně dlouho hádat, jaký její baráky vlastně jsou. Proč plýtvat miliardy. Proč všechno tak solitérní a namyšlené. Odkaz ale nikdo zpochybnit nemůže. Důvod je jednoduchý. Neustále posunovala hranice architektury, lámala limity. Co se včera technologicky nedalo, Hadid předevčírem postavila. Beton, beton, teď taky sklobeton. Žádná rovná čára, takhle organický svět nepracuje. Milovnice suprematismu. Kazimir Malevich. Gesamtkunstwerk. Vedle baráků si navrhne i boty. Samozřejmě ty nejextravagantnější. Nebo jachtu. Na prezentacích studentů přísně mlčky sedí, s kritikou ale problém nemá. Prý i jednou z auta vyhodila při cestě na letiště sekretářku. Popletla jí program.

“Diplomacy! Not my best talent! I don’t play up to people. I remember Rem Koolhaas when they asked me to join OMA, and I said, “Only as a partner.” I mean, honestly! I had just finished school. And they said, “As long as you are an obedient partner.” I said, “No, I am not going to be an obedient partner.” That was the end of my partnership!”

“Cities should invest in good spatial organization that has more impact than just making a terrible cheap building, which you see a lot of.”

Co bude s ateliérem dál, těžko říct. Rozpracovaný projekty se určitě bez problému dotáhnou. Duch značky se ale vytratí. Smutný, velká škoda. Stihla toho ale hodně. Respekt.

Seznam projektů Zahy Hadid na biggboss.cz:

Nejdelší zavěšený most na jediném pilíři
Vyhlídková rampa v Alpách
Projekt Čulenova pro Slovensko
Opera House
Srovnání dvou realizací
Kulturní centrum v Ázerbajdžánu
Galaxy Soho
Projekt pro Brisbane
Hangquiao Soho
Most v Abu Dhabi
Byt Zahy Hadid
Olympijský stadion

Nezvládám reprezentativní výběr domů, zpráva musí ven. Čarodějnice Hadid v obklopení svých baráků, svého designu.

Matthew B