Logo text

Kniha KMENY

Preview # 11

BB B
26 11 2011

V následujících týdnech budeme čtenáře Biggboss.cz zásobovat ukázkami z připravované knihy Kmeny, ve které si tým kolem Vladimira 518 posvítil na současné městské subkultury. Texty doprovází bohatý fotografický doprovod od Tomáše Součka, který s pražskými partičkami strávil skoro celé léto. Kniha se bude křtít 1. prosince v Meetfactory.

KMENY > QUEER

Společně se spoustou subkultur oblečených v černé, jsme v Kmenech uvítali i jednu, která se naopak vyžívá v barevném oblečení a za svůj symbol považuje duhu. Jsou to Queer – gayové a lesbičky, kteří jsou hrdí na svoji odlišnou sexuální orientaci a nijak ji neskrývají. Zábavnou textovou koláž napsal Janek Růžička, režisér-dokumentarista a zakladatel televizního magazínu Q a část fotografií vznikla i na Prague Pride, proti níž tak vehementně vystupoval i prezident.

Duha je optický úkaz projevující se jako skupina soustředných barevných oblouků, které vznikají lomem a vnitřním odrazem slunečního nebo měsíčního světla na vodních kapkách v atmosféře. (Wikipedie)

Duha je přírodní deviace, která smiřuje oheň a vodu prchavou krásou. (JQr)

„And now the wind is shifting, the tide is turning. The mist is rising, a rainbow forming.“ („Rainbow warrior“, proroctví ženy indiánského kmene Ininiwok, známého jako kmen Cree)

„Role a význam velkého města se začíná pomalu měnit. Dřív jsi jako queer utíkal do metropole, abys tu hledal anonymitu. Dnes přicházíš, abys tu našel diverzitu a svému založení blízký kulturní prostor.“
LUCIA KAJÁNKOVÁ, scenáristka, filmařka, dramaturgyně queer filmového festivalu Mezipatra

„Když se mě novináři zeptají, jestli jsem gay, řeknu si jenom: „Vo co jim jde?“ Vytýkají mi, že jsem ve své tvorbě moc upovídaný, co se sexu týče. Vytýkají mi, že jsem buzi-nácek. Vytýkají mi, že jsem na ně prostě PŘÍLIŠ. Nemůžu jim to zazlívat. Prostě dělám, co mě baví. Ať si mě zařadí sami. Je vlastně příjemné sám na sobě zjistit, jak velkou mají lidi fantazii.“
MARK THER, vizuální umělec

Odpradávna si bojovnice a bojovníci našeho kmene na závěr iniciačního rituálu, kterým vstupovali mezi dospělé, volili nové jméno. Protože jméno je štít. Protože jméno je podaná ruka. Protože jméno je tvář naší duše. Mé jméno budiž:

queer (adj.) = (pra)podivný, divný, zvláštní, výstřední, praštěný, cáklý, bizarní, ťuknutý, podezřelý, zvrhlý, homosexuální, teplý …

Základní pravidla „bojovníka rozvahy“: Vyrazit útočníkovi jeho zbraň z ruky. Použít energii jeho úderu a obrátit ji proti němu samému. Zachovat rozvahu a nepolevovat v pozornosti. Být vždy o několik kroků napřed. PROTOŽE JMÉNO JE ZBRAŇ.

BANG! BANG! BANG!

LUCIA: „Queer je otázka vlastní identifikace. Vymezuješ se tak vůči vztahovému, sexuálnímu a genderovému mainstreamu. Rozbíjíš monolitní obrazy, které nemá před očima jen heterosexuální většina, ale i velká množina gayů, leseb, bisexuálů, transgenderů… V tomhle ohledu queer osvobozuje. Je to otevřený systém, ve kterém je, stejně jako v životě většinové společnosti, místo pro celou škálu poloh a stylů od popu po alternativu. Nejsme monolit. Jsme různorodí, různobarevní. Navzájem odlišní věkově, sociálně, rasově, nábožensky, národnostně. Odlišní svým životním stylem, postavením i politickým přesvědčením. V tomhle ohledu rozvrstvení většinové společnosti naprosto kopírujeme. Jediné, co máme společné a od většiny odlišné, je to, že se nevejdeme do klasického heterosexuálního modelu genderu, sexuality, vztahů a lásky. Ale pokud se na to podíváme z toho nejširšího pohledu, i heterosexuál přece může sám sebe definovat jako queer. Pokud je tedy dostatečně vstřícný a otevřený v otázkách genderu a vlastní sexuality.“

(…)


Kniha KMENY Preview # 1

Kniha KMENY Preview # 2

Kniha KMENY Preview # 3

Kniha KMENY Preview # 4

Kniha KMENY Preview # 5

Kniha KMENY Preview # 6

Kniha KMENY Preview # 7

Kniha KMENY Preview # 8

Kniha KMENY Preview # 9

Kniha KMENY Preview # 10

Nový Bigg Boss release Kniha KMENY!


Kniha se bude křtít 1. prosince v Meetfactory.

biggboss